English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Activitatea catedrelor militare a fost discutată la Consiliul Naţional al Rectorilor

Activitatea catedrelor militare a fost discutată la Consiliul Naţional al Rectorilor


Chişinău, 24 ianuarie, 2013 — Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a participat ieri, 23 ianuarie, la şedinţa Consiliului Naţional al Rectorilor, desfăşurat în incinta Universităţii Tehnice din Moldova și a criticat activitatea catedrelor militare.

La ședință au fost abordate mai multe aspecte legate de învăţămîntul superior din ţară. Totodată, discuţiile s-au axat şi pe activitatea catedrelor militare din universităţile şi academiile din Republica Moldova. În acest context, ministrul Apărării a criticat dur activitatea catedrelor militare şi anume calitatea pregătirii, baza tehnico-materială şi instrucţiunile metodice de model vechi. Vitalie Marinuţa a menţionat că specialiştii din cadrul Armatei Naţionale au verificat şi efectuat o analiză minuţioasă a activităţii catedrelor militare şi au elaborat propuneri privind revizuirea şi reformarea procesului de studii, astfel încît acesta să corespundă necesităţilor de pregătire a cetăţenilor Republicii Moldova pentru apărarea Patriei şi rezervei active a Forţelor Armate.

Totodata, ministrul Marinuţa a subliniat necesitatea conlucrării eficiente a Ministerului Educaţiei şi Ministerului Apărării cu instituţiile de învăţămînt superior, în scopul educaţiei militar-patriotice a tinerilor.

La rîndul său, academicianul Ion Bostan, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, a opinat că iniţiativa Ministerului Apărării de a revizui procesul de instruire la catedrele militare este una necesară, menţionînd că reforma în acest domeniu trebuie realizată inclusiv cu suportul instituţiilor de învăţămînt superior. Ion Bostan a apreciat pozitiv contribuţia catedrelor militare la educaţia militar-patriotică a tinerilor.

La ora actuală în Republica Moldova activează 12 catedre militare, care instruiesc studenţi în două etape, cu o durată de trei luni fiecare.

 


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare