English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Un nou concept pentru pregătirea rezervei Forţelor Armate

Un nou concept pentru pregătirea rezervei Forţelor Armate



Chişinău, 10 aprilie 2013 – Ministerul Apărării va revizui modul de pregătire a rezervei Forţelor Armate. Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărării în exerciţiu, Vitalie Marinuţa, în cadrul întrevederii cu şefii catedrelor militare, la care au participat şi ofiţeri din conducerea Marelui Stat Major al Armatei Naţionale.

Vitalie Marinuţa a declarat că, în ultimii ani, Armata Naţională a trecut printr-o reformă avansată, iar aceasta impune şi un nou concept de pregătire a rezervei militare, racordat la necesităţile instituţiei militare.

Ministrul Apărării a specificat că decizia a fost luată şi în urma unor controale —desfăşurate de către Direcţia Inspecţie Generală, la catedrele militare ale instituţiilor de învăţămînt superior de stat, în perioada decembrie 2012 - ianuarie 2013, pentru evaluarea studenţilor absolvenţi — care au scos în evidenţă mai multe lacune.

Potrivit locţiitorului şefului Direcţiei Inspecţie Generală, colonelul Victor Pîrţînă, în cadrul verificărilor, inspectorii militari au depistat că, la unele catedre, personalul responsabil a favorizat la teste obţinerea răspunsurilor de către studenţi, ceea ce pune la îndoială calitatea instruirii şi cunoştinţele acestora.

Colonelul Pîrţînă a adăugat că studenţii nu însuşesc corect semnele convenţionale, normativele tactice, nu cunosc prevederile legislaţiei în vigoare cu privire la rezerva Forţelor Armate, iar Jurămîntului Militar este depus înainte de examenul de absolvire, astfel, nerespectîndu-se Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 587 din 20.05.2003.

La rîndul lor, şefii catedrelor militare au spus că iniţiativa Ministerului Apărării de a revizui procesul de instruire este necesară, dar realizarea acesteia impune timp şi ar trebui efectuată treptat.

În Republica Moldova activează 13 catedre militare, care instruiesc studenţi în două etape, cu o durată de patru luni fiecare. La prima etapă, absolvenţilor li se acordă gradul „sergent în rezervă”, la cea de-a doua — „locotenent în rezervă”. Din 2002, cînd a fost înregistrată prima catedră militară, pînă la ora actuală, cursul de instruire militară a fost absolvit de peste 54 mii de studenţi.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare