English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Întrevedere moldo-americană la Ministerul Apărării

Întrevedere moldo-americană la Ministerul ApărăriiCHIŞINĂU, 2 mai 2013 – Ministrul Apărării în exerciţiu, Vitalie Marinuţa, a avut astăzi o întrevedere de lucru cu comandantul Gărzii Naţionale a Carolinei de Nord, SUA, generalul-maior Gregory Lusk.

Oficialii au discutat despre stadiul actual al cooperării Armatei Naţionale cu Garda Naţională a statului Carolina de Nord şi perspectivele de colaborare pe viitor dintre cele două instituţii militare.

Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a apreciat susţinerea financiară din partea SUA în domeniul reformei sectorului de apărare, precum şi contribuţia a părţii americane la crearea unei imagini pozitive a instituției militare în societate. „Armata Naţională este lider la capitolul credibilitate dintre toate structurile statului, iar acest lucru se datorează inclusiv colaborării fructuoase pe care instituţia noastră o are cu Garda Naţională a statului Carolina de Nord atît în domeniul militar, cît şi cel social, fapt pentru care vă mulţumim”, a spus ministrul Apărării.

Vitalie Marinuţa şi-a exprimat încrederea că parteneriatul dintre instituţia militară moldovenească şi Garda Naţională a statului Carolina de Nord va prospera, specificînd că Armata Naţională va continua realizarea obiectivelor strategice asumate în cadrul parteneriatului moldo-american în domeniul instruirii şi profesionalizării personalului militar, în pofida problemelor politice existente în ţara noastră. „În prezent, Republica Moldova traversează o perioadă de schimbări politice importante. Totuşi, Armata Naţională continuă să-şi facă datoria în ceea ce priveşte pregătirea la nivel tactic şi operaţional a contingentelor pentru misiuni internaţionale de menţinere a păcii, precum şi profesionalizarea personalului militar în cadrul programelor educaţionale sponsorizate de partea americană, obiective asumate în contextul parteneriatului dintre cele două armate”, a specificat Ministrul Apărării în exerciţiu.

La rîndul său, general-maior Gregory Lusk a remarcat caracterul dinamic şi multidimensional al colaborării dintre ambele structuri. ”Cooperarea dintre SUA și Republica Moldova a început cu Armata Naţională, ca ulterior să se extindă nu doar la nivel militar, dar și civil. Sîntem recunoscători pentru receptivitatea şi devotamentul instituției faţă de obiectivele asumate în contextul parteneriatului moldo-american. Republica Moldova a fost întotdeauna un partener de încredere, lucru dovedit de progresele înregistrate în promovarea democraţiei, proceselor de reformă şi alte proiecte din domeniul apărării şi cel social”, a declarat oficialul militar american.

Tot astăzi, delegația americană a avut o întrevedere cu Șeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Vitalie Stoian.

În timpul aflării în Republica Moldova, în perioada 2-3 mai curent, delegaţia americană va vizita Spitalul Clinic Militar Central, Brigada Infanterie Motorizată ”Moldova”, Batalionul 22 de Menținere a Păcii și Batalionul cu Destinație Specială ”Fulger”.

Colaborarea moldo-americană în domeniul apărării se desfăşoară în baza Memorandumului cu privire la colaborarea în domeniul militar dintre două state, semnat la 4 decembrie 1995.

 


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare