English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Declaraţia ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, în legătură cu afirmaţiile unor actori politici şi analişti, făcute în Parlament şi mass-media

Declaraţia ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, în legătură cu afirmaţiile unor actori politici şi analişti, făcute în Parlament şi mass-media


În calitate de Ministru al Apărării şi constatând că declaraţia mea din 19 iunie curent, este interpretată absolut eronat de unii actori politici şi propagandişti, care au drept scop sfidarea adevărului şi intereselor de securitate naţională, ţin să reiterez sensul exact al acestor declaraţii şi poziţia structurii pe care o conduc.

Cu privire la tensiunile generate de către administraţia neconstituţională de la Tiraspol prin decretarea unei pretinse graniţe pe Nistru, fapt calificat drept acţiune unilaterală cu potenţial de destabilizator de către organizaţiile internaţionale, partenerii externi ai Republicii Moldova şi conducerea statului nostru, am apreciat clar că această situaţie nu poate conduce la o nouă confruntare militară şi am expus câteva argumente în susţinerea acestei poziţii. Reiterez cele spuse, în contextul poziţiei de principiu în baza căreia autorităţile Republicii Moldova acţionează pentru soluţionarea durabilă a conflictului de pe Nistru - vom atinge acest obiectiv prin mijloace exclusiv paşnice, în temeiul dreptului internaţional, al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova - principii împărtăşite de toţi participanţii formatului de negocieri "5+2".

În acelaşi timp, ca şi responsabil de politicile de apărare ale statului am apreciat starea de fapt a Armatei Naţionale, ca şi una de a fi gata în orice moment să facă faţă misiunii sale de bază. Este de datoria noastră să asigurăm această pregătire şi este raţiunea pentru care cetăţenii Republicii Moldova ne oferă contribuţia lor şi susţin Armata Naţională, inclusiv servind în cadrul ei. Observ că anume această constatare firească a stării de pregătire, în care se află capacităţile militare ale Republicii Moldova, sunt interpretate de unii, total aiurit, ca şi declaraţii războinice.

Fac apel la cei care nu au înţeles sensul mesajului meu să renunţe la aceste speculaţii, căci anume ele creează confuzii şi fac un deserviciu enorm intereselor de securitate ale statului într-un moment destul de complicat pentru Republica Moldova. Îmi exprim speranţa că autorii acestor speculaţii şi interpretări eronate nu susţin efortul celor, care vor să destabilizeze situaţia în Republica Moldova.

În încheiere, reiterez poziţia mea şi a conducerii Ministerului Apărării, care este aceiaşi cu poziţia exprimată în repetate rânduri de conducerea de vârf a Republicii Moldova: în contextul obiectivului de reintegrare teritorială a ţării, soluţiile trebuie să fie identificate exclusiv pe cale paşnică, prin negocieri politice constructive, în baza principiilor general recunoscute."

 


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare