English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Absolvenţii Academiei Militare "Alexandru cel Bun" şi-au primit diplomele de licenţă (video)

Absolvenţii Academiei Militare "Alexandru cel Bun" şi-au primit diplomele de licenţă (video)CHIŞINĂU, 30 iunie 2013 — Absolvenţii din acest an ai Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” (AMFA) au primit, astăzi, diplomele de licenţă şi gradul primar al corpului de ofițeri ”locotenent” în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Republicii din municipiul Chișinău.

Prezent la eveniment, prim-ministrul Iurie Leancă, a evidențiat valoarea profesiei de ofițer pentru eficientizarea sistemului de apărare și securitate al Republicii Moldova. ”Ofițerii au fost, din toate timpurile, un exemplu de devotament față de patrie și popor. Cu aceste înalte calități morale și pregătirea profesională temeinică, pe care ați primit-o în AMFA, sînt convins că viitorul Republicii Moldova se află pe mîini bune. Urmează să vă încadrați în procesele de modernizare a țării și să contribuiți la transformările pozitive din sistemul de securitate”, a spus Iurie Leancă în adresarea către absolvenți.

Prim-ministrul s-a arătat convins că pregătirea profesională, pe care tinerii absolvenți au obținut-o pe parcursul celor patru ani de studii, va contribui semnificativ la imaginea Armatei Naționale în țară și peste hotare. ”O armată europeană începe de la un ofițer cu pregătire și cuget european. Cu certitudine, Armata Națională urmează să devină și mai profesionistă și să-și sporească capacitățile de participare la eforturile internaționale de menținere a păcii”, a mai spus Iurie Leancă.

Comandantul-rector al AMFA, colonelul Mihail Bucliş, a declarat că profesia de militar presupune multă responsabilitate și devotament față de cetățenii țării. ”Dragostea față de patrie este legea noastră supremă, spune un proverb latin. Nu uitați că profesia de ofițer cere datorie, cinste, onoare, demnitate și grijă față de subalterni în serviciul vostru zilnic”, a spus colonelul Bucliș în adresarea către tinerii absolvenți.

În cadrul ceremoniei, cinci cei mai buni absolvenți - Vadim Bîrcă (infanterie), Roman Bocicariov (artilerie), Nicolae Staviţă (transmisiuni), Serghei Bobeico (poliție de frontieră) și Anatolie Gîscă (carabinieri) - au primit insigna „Militar Eminent”.

La eveniment au participat demnitari de stat, conducerea Ministerului Apărării și Marelui Stat Major al Armatei Naționale, atașați militari acreditați în R. Moldova, precum și studenții AMFA și rudele acestora.

Promoţia anului 2013 are 124 absolvenţi la cinci specialităţi: infanterie - 25, artilerie – 18, transmisiuni - 24, polițiști de frontieră - 32 și carabinieri - 25. Dintre ei, 67 locotenenţi sînt pregătiţi pentru Armata Naţională.

La finele studiilor, absolvenţilor AMFA li se acordă gradul militar primar al corpului de ofiţeri – „locotenent” şi serviciu garantat în una din unităţile militare ale Armatei Naţionale.

În perioada anilor 1995 - 2013 instituţia militară a pregătit 1468 ofiţeri la specialităţile: infanterie, artilerie, transmisiuni, grăniceri şi carabinieri.

Academia Militară a Forţelor Armate “Alexandru cel Bun” este membră a consorţiului Parteneriat pentru Pace, iar studiile se efecutează la două facultăţi - Ştiinţe militare şi Administraţie Publică. Instituţia mai include un centru de studii strategice de apărare şi securitate, un centru de perfecţionare continuă şi Centrul Lingvistic.

Durata studiilor în AMFA este de patru ani, iar studenţii se află la întreţinerea deplină a statului: cazarea, hrana şi echipamentul militar sînt gratuite.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare