English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Peste 100 de militari au beneficiat de recalificare profesională

Peste 100 de militari au beneficiat de recalificare profesionalăCHIŞINĂU, 2 iulie 2013 — Peste 100 de militari şi rezervişti ai Forțelor Armate au primit certificatele de absolvire alcursurilor de recalificare profesională organizate în cadrul proiectului ”Recalificarea personalului militar în rezervă din Republica Moldova”.

Prezent la eveniment, Ministrul Apărării Vitalie Marinuța a declarat că proiectul s-a bucurat de succes în rîndul militarilor care, după trecerea în rezervă, doresc să se angajeze în cîmpul muncii. ”Mă bucur că beneficiarii proiectului au dat dovadă de interes sporit, perseverenţă şi motivare faţă de cursurile, care le-au oferit posibilitatea să-și construiască o carieră, alta decît cea militară. Le mulțumesc și organizatorilor care, prin iniţierea acestui proiect, au oferit fostelor cadre militare oportunităţi reale de a se integra mai uşor în mediul civil”, a spus ministrul Marinuța.

Vitalie Marinuța și-a exprimat speranța că, prin performanțele obținute la noile locuri de muncă, rezerviștii vor contribui la creșterea economică a țării. „Am certitudinea că absolvenții cursurilor au șanse mari să se încadreze în cîmpul muncii. Iar noi, ne vom bucura să ştim că aceștia vor activa pentru binele societăţii și vor fi utili, așa precum au fost utili pe perioada serviciului militar”, a menţionat ministrul Apărării.

Potrivit șefului adjunct al Misiunii OSCE, Jan Plesinger, deși tranziția de la viața de militar la cea civilă prezintă dificultăți, interesul militarilor față de cursurile de reconversie a fost în creștere pe toată durata proiectului. ”Din experiență personală cunosc cît de dificilă poate fi trecerea dintr-un mediu militar la cel civil. Totuși, datele statistice preliminare, conform cărora 64% din absolvenții cursurilor de recalificare și-au găsit un loc de muncă, demonstrează că proiectul a avut succes", a menţionat Plesinger.

Proiectul ”Recalificarea personalului militar în rezervă din Republica Moldova” a fost lansat oficial în septembrie 2010, cu susținerea OSCE, CCI și ASEM, și are scopul de a oferi militarilor posibilitatea de a se reintegra mai uşor social şi profesional după finisarea activității militare. Beneficiarii proiectului sînt militarii din componenţa Armatei Naţionale, Departamentului Trupelor de Carabinieri și Poliției de Frontieră.

Conform datelor CCI, pînă în prezent, în cadrul proiectului 550 de militari şi rezervişti ai Forţelor Armate au beneficiat de instruire, dintre care 200 din Armata Naţională. Absolvenții au obținut recalificare în următoarele domenii: evaluarea imobilului, administrarea afacerii, limbi străine (engleză, franceză sau germană) și tehnologii informaţionale. Cursurile au fost organizate în orașele Cahul, Edineț, Hîncești, Leușeni, Otaci, Ungheni, precum și în municipiile Chișinău și Bălți.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare