English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Comisia Unificată de Control bate alarma

Comisia Unificată de Control bate alarma


Chişinău, 5 iulie 2013 - Şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC) din 4 iulie curent, din nou nu a înregistrat succese la capitolul soluţionării problemelor majore ale Zonei de Securitate.

Delegaţia regiunii transnistrene în CUC blochează, a şasea săptămînă consecutiv, propunerea delegaţiei Republicii Moldova de a discuta problema apariţiei unei noi unităţi militare în raionul cu regim de securitate sporit, oraşul Bender.

Potrivit reprezentanţilor transnistreni, subunitatea respectivă face parte din forţele de pacificare a regiunii şi a fost dislocată în sediul unei grădiniţe din oraş. În acest context, reprezentanţii Chişinăului au precizat că nu se cunoaşte faptul cum a pătruns această subunitate în oraşul Bender.

Conform înţelegerilor anterioare, în Zona de Securitate toate forţele de pacificare constituie un contingent mixt şi orice decizie legată de activitatea acestora este luată de comun acord prin intermediul Comandamentului Militar Unificat şi în strictă coordonare cu Comisia Unificată de Control.

Sergiu Golovaci, co-preşedinte interimar al delegaţiei R. Moldova în CUC, menţionează că în virtutea datelor expuse de partea transnistreană, se poate de constat că această subunitate posibil să nu facă parte din contingentul mixt de pacificare, iar Tiraspolul ignoră grosolan mecanismul de pacificare.

„Faptul că prin nişte acţiuni unilaterale se încearcă neglijarea mecanismului de pacificare existent demonstrează, o dată în plus, că situaţia se tensionează intenţionat. Rămîne incertă poziţia altor actori ai procesului de pacificare, semnatari ai acordurilor din 1992. Delegaţia moldovenească consideră că doar acţiunile ferme ale tuturor membrilor CUC, respectarea strictă a acordurilor din 1992 şi 1998 şi hotărîrilor Comisiei Unificate de Control anterioare, ar crea posibilitatea revenirii situaţiei în albia firească a lucrurilor”, a spus Golovaci.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare