English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Militarii Armatei Naţionale instruiţi în dezmembrarea şi distrugerea muniţiilor expirate

Militarii Armatei Naţionale instruiţi în dezmembrarea şi distrugerea muniţiilor expirateCHIŞINĂU, 12 iulie 2013 – Absolvenţii cursului de instruire privind tehnologia dezmembrării şi distrugerii muniţiilor cu termen expirat din dotarea Armatei Naţionale, desfăşurat în perioada 9-11 iulie curent, în cadrul unui proiect implementat în comun cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), şi-au primit astăzi diplomele la Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”.

În cadrul ceremoniei, colonelul Andrei Şarban, locţiitor-şef Marele Stat Major al Armatei Naţionale pentru asigurarea resurselor, a declarat că astfel de cursuri contribuie semnificativ la creşterea profesională a specialiştilor în managementul muniţiilor. „Datorită cursurilor organizate de experţii străini, militarii noştri îşi perfecţionează capacităţile în domeniul distrugerii muniţiilor cu termen expirat, astfel încît să fie întotdeauna pregătiţi să acţioneze corect şi în condiţii de securitate maximă la dezmembrarea muniţiilor periculoase”, a spus colonelul Şarban, apreciind susţinerea oferită în cadrul proiectului la nivel internaţional.

La rîndul său, expertul-consultant în domeniul muniţiilor în cadrul CICR, Colin King, a salutat interesul militarilor Armatei Naţionale pentru schimbul de experienţă şi asimilarea aspectelor de dezmembrare şi distrugere a muniţiilor în conformitate cu standardele internaţionale. „Cursul a fost unul scurt, dar s-a muncit intensiv. Mă bucur că militarii moldoveni au demonstrat ambiţie şi devotament faţă de procesul de instruire, lucru pentru care îi felicit”, a spus Colin King.

Potrivit şefului Secţiei armament şi muniţii a Comandamentului Logistic, maiorul Andrei Camerzan, cursul a fost organizat în cadrul proiectului de distrugere a muniţiilor, implementat cu susţinerea Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) şi are un impact pozitiv asupra siguranţei populaţiei civile şi personalului militar. „Specialiştii au fost instruiţi şi pregătiţi în dezmembrarea munițiilor și obținerea încărcăturii cumulative din loviturile antitanc, precum și dezmembrarea unor tipuri de bombe de aviație cu extragerea încărcăturii pentru nimicire ulterioară. În cadrul etapei practice a cursului de instruire, au fost demonstrate activități de distrugere propriu zisă a munițiilor periculoase, prin metoda deflagrației, ceea ce permite economisirea substanţei explozive din dotarea Armatei Naţionale”, a spus maiorul Camerzan.

Sursa citată a specificat că la cursul de instruire respectiv au participat 12 militari ai Armatei Naţionale, care urmează a fi implicaţi nemijlocit în procesul de dezmembrare a muniţiilor şi, ulterior, distrugerea acestora.

Proiectul se derulează în conformitate cu Memorandumul de înţelegere, semnat la 24 aprilie 2013, între Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi CICR privind distrugerea stocurilor de muniţii cu termenul de păstrare expirat din dotarea Armatei Naţionale, și urmează a fi implementat pînă la finele lunii septembrie 2013.

În cadrul proiectului, se planifică distrugerea a circa 50 de tone de muniție periculoasă cu termen expirat.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare