English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  La Bălţi a avut loc rotaţia pacificatorilor din Zona de Securitate

La Bălţi a avut loc rotaţia pacificatorilor din Zona de SecuritateBĂLŢI, 19 iulie 2013 – Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a participat astăzi la exerciţiul în teren „Sub cer senin - 2013”, desfăşurat la Centrul de instruire al Brigăzii „Moldova” din municipiul Bălţi, în cadrul căruia circa 200 de militari ai Armatei Naţionale au fost evaluaţi din punct de vedere al pregătirii pentru îndeplinirea misiunilor în Zona de Securitate, în componenţa Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii (FMMP).

Ministrul Marinuţa a apreciat nivelul de pregătire a tinerilor soldaţi care urmează să îndeplinească serviciul militar în calitate de pacificatori în regiunea transnistreană. „Misiunea de pacificator este una grea, cu provocări dintre cele mai diverse, care necesită instruire specială şi ambiţie. Astăzi, aţi demonstrat că sînteţi gata să preluaţi responsabilităţile colegilor voştri, în unităţile militare din Zona de Securitate. Sînt convins că, în următoarele şase luni de serviciu, în regiunea transnistreană, veţi da dovadă de profesionalism, devotament şi sîrguinţă în executarea misiunilor stabilite”, a spus Vitalie Marinuţa.

Potrivit comandantului Batalionului Instruire din cadrul Brigăzii infanterie motorizată „Moldova”, maiorul Eduard Putină, tinerii soldaţi au fost evaluaţi la şase locuri de instruire, după ce, timp de patru luni, s-au familiarizat cu istoria conflictului de pe Nistru şi acordurile de menţinere a păcii, statutul pacificatorului, misiunile la punctul de control şi trecere, acordarea primului ajutor medical şi evacuarea răniţilor, patrularea în zona de responsabilitate, depistarea obiectelor explozibile, precum şi acţiunile grupei de reacţie rapidă, inclusiv negocieri pentru eliberarea ostaticilor.

Sursa citată a specificat că militarii testaţi în cadrul exerciţiului „Sub cer senin - 2013” vor fi transferaţi pentru desfăşurarea serviciului militar în termen în subunităţile Forţelor moldoveneşti de menţinere a păcii, dislocate în localităţile Cocieri, Coşniţa şi Varniţa.

În acelaşi timp, alţi circa 200 de militari în termen, încorporaţi în luna iulie 2012, care au îndeplinit serviciul militar în FMMP în Zona de Securitate, timp de şase luni, au fost trecuţi în rezerva Armatei Naţionale. În cadrul evenimentului, cei mai buni 30 de ostaşi au primit diplome şi cadouri din partea ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, care i-a îndemnat să nu uite experienţa de pacificatori şi să fie gata întotdeauna să contribuie la menţinerea păcii şi stabilităţii în ţară.

Rotaţia contingentelor militare în FMMP din Zona de Securitate are loc de două ori pe an. În cadrul acestui proces, militarii, care au executat serviciul de pacificator în raioanele de est ale Republicii Moldova, sînt trecuţi în rezervă, responsabilităţile lor fiind preluate de un nou contingent de militari.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare