English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Distincţii şi apreciere pentru militarii moldoveni participanţi la misiunea din Irak

Distincţii şi apreciere pentru militarii moldoveni participanţi la misiunea din IrakCHIŞINĂU, 6 septembrie 2013 –„Geniştii moldoveni au distrus peste 350 de mii de unităţi de muniţie periculoasă, iar acest lucru a adus Republicii Moldova o reputaţie bună, ca şi alte sarcini îndeplinite de către şase contingente de militari în Irak.” Declaraţia a fost făcută de William H. Moser, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, în cadrul ceremoniei dedicate împlinirii a 10 ani de la detaşarea primului contingent al Republicii Moldova în operaţiunea post-conflict de restabilire a Irakului.

Ambasadorul Moser a mulţumit militarilor moldoveni participaţi la operaţiunea „Iraqi freedom” pentru modul impecabil în care şi-au îndeplinit misiunile, specificînd că: „Detaşarea personalului, pe o perioadă de peste şase ani, necesită o mobilizare extraordinară de resurse care, cred, demonstrează măreţia poporului şi a armatei ţării dumneavoastră. SUA salută angajamentul continuu al Republicii Moldova la operaţiuni internaţionale de stabilizare şi menţinere a păcii”, a spus William H. Moser.

Prezent la ceremonie, consilierul principal de stat al primului ministru, generalul de divizie (r) Ion Coropcean, a subliniat că misiunea din Irak a fost o primă testare pentru Republica Moldova de a demonstra fidelitate angajamentelor faţă de ONU şi capacitate de a răspunde apelului comunităţii internaţionale. Acordarea de distincţii din partea Guvernului irakian şi conducerii coaliţiei multinaţionale demonstrează că militarii Armatei Naţionale au trecut cu demnitate acest test.

La rîndul său, ministrul Apărării Vitalie Marinuţa, a declarat că participarea în misiuni cu mandat internaţional este prioritară pentru Armata Naţională, mai ales că militarii moldoveni dispun de calificarea şi pregătirea necesară. „La o distanţă de 10 ani de la detaşarea primului contingent de militari în operaţiunea post-conflict de restabilire a Irakului, putem constata cu satisfacţie cu mîndrie că toţi militarii şi-au îndeplinit datoria cu profesionalism”, a constatat ministrul.

În cadrul evenimentului, militarii participanţi la operaţiunea „Iraqi freedom” au fost decoraţi cu diplome din partea Guvernului Republicii Moldova, cu distincţii ale Guvernului SUA şi ale Armatei Naţionale.

De asemenea, cei prezenţi au ţinut un minut de reculegere în memoria militarilor, poliţiştilor şi civililor decedaţi.

Totodată, a fost inaugurată expoziţia de fotografii „Militarii Armatei Naţionale în misiuni de pacificare”, care cuprinde 30 de imagini realizate de militari în timpul misiunii.

Republica Moldova a participat la operaţiunea post-conflict de restabilire a Irakului din 2003 pînă în 2008 cu un efectiv total de 107 militari, constituit din ofiţeri de stat major, infanterişti şi genişti. Pe parcursul misiunilor, şase la număr, grupele de genişti au neutralizat aproximativ 400 mii de obiecte explozive de diferit calibru.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare