English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Transmisioniştii moldoveni participă la Combined Endeavor 2013

Transmisioniştii moldoveni participă la Combined Endeavor 2013


CHIŞINĂU, 13 Septembrie 2013 — Militarii Armatei Naţionale participă la exerciţiul multinaţional în spiritul Parteneriatului pentru Pace „Combined Endeavor 2013”, care se desfăşoară în perioada 13 - 26 septembrie, pe poligonul Algiers, or. Grafenwoehr, Germania.

Potrivit maiorului Andrei Tincu, superiorul contingentului moldovenesc, exerciţiul „Combined Endeavor 2013” are ca scop atingerea unui nivel înalt de compatibilitate operativă, securitate informaţională, tehnică şi software, pentru susţinerea pe viitor a contingentelor militare multinaţionale, participante în operaţiunile cu caracter umanitar, de menţinere a păcii şi înlăturarea consecinţelor calamităţilor naturale.

Maiorul Andrei Tincu a specificat că participarea la „Combined Endeavor” reprezintă o oportunitate pentru militarii moldoveni de a efectua teste de compatibilitate a echipamentului de comunicaţii şi informatică din cadrul Armatei Naţionale cu cel al ţărilor NATO şi statelor partenere. „Participarea la acest exerciţiu ne va permite să perfecţionăm capacităţile de utilizare a echipamentelor de comunicaţii şi informatică, precum şi a sistemelor informaţionale militare la nivel internaţional pentru realizarea obiectivelor Armatei Naţionale”, a declarat superiorul contingentului moldovenesc.

Sursa citată a menţionat că, în cadrul exerciţiului, militarii moldoveni vor desfăşura teste de interoperabilitate cu echipamentul de comunicaţii şi informatică şi cursuri de instruire în domeniul securităţii informaţionale, precum şi organizarea legăturilor radio.

La exerciţiul din acest an, la care participă reprezentanţi din peste 40 de ţări, Republica Moldova a detaşat 10 militari în domeniul comunicaţiilor şi sistemelor informaţionale din cadrul Direcţiei comunicaţii şi sisteme informaţionale, Centrul comunicaţii şi informatică a Marelui Stat Major şi Batalionul 22 de menţinere a păcii.

De remarcat că participarea Armatei Naţionale la Combined Endeavor datează cu anul 1998, iniţial în calitate de observator, iar din 1999, militarii moldoveni s-au implicat activ în desfăşurarea exerciţiului.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare