English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Armata Naţională instruieşte observatori militari pentru misiuni ONU

Armata Naţională instruieşte observatori militari pentru misiuni ONUCHIŞINĂU, 20 septembrie 2013 — Un grup de militari ai Armatei Naţionale învaţă specificul operaţiunilor de menţinere a păcii sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în cadrul unui curs, desfăşurat în perioada 9-27 septembrie de către Centrul de Perfecţionare Continuă al Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”.

Potrivit şefului cursului, maiorul Ion Cozma, cei 17 militari selectaţi sînt instruiţi de ofiţeri moldoveni cu experienţă în operaţiuni ONU şi de către alţi profesionişti din cadrul Armatei Naţionale. „Procesul de instruire cuprinde şedinţe teoretice şi practice care au ca scop pregătirea efectivului armatei pentru participare în misiuni ONU, în calitate de observatori militari (OM)”, a menţionat sursa citată.

Maiorul Cozma a comunicat că, în cadrul fazei teoretice – care se desfăşoară la Centrul de perfecţionare continuă – militarii sînt familiarizaţi cu noţiuni de bază despre operaţiuni de menţinere a păcii (OMP), aspecte legale ale OMP, relaţii cu mass-media şi tehnici de intervievare, obiective strategice ale misiunii ONU şi alte elemente cheie ale domeniului respectiv.

Potrivit sursei, faza practică, care va cuprinde două etape, este planificată pentru ultima săptămînă a cursului, la Baza militară de instruire Bulboaca, şi se bazează pe un scenariu de operaţiuni de menţinere a păcii, cu evenimente şi incidente posibile în astfel de misiuni. „Viitorii pacificatori vor desfăşura şedinţe la şapte locuri de instruire, inclusiv patrulare, negociere şi mediere, executarea serviciilor la posturile de observare, monitorizarea situaţiei în aria de responsabilitate, proceduri de verificare şi investigare şi alte activităţi specifice misiunii ONU de observator militar. La final, aceştia vor susţine un test complex de evaluare, în baza celor asimilate în cadrul cursului”, a declarat maiorul Cozma.

Sursa a precizat că procesul de instruire se desfăşoară în conformitate cu standardele ONU de pregătire a OM, limba de lucru fiind engleza.

Cursul pentru ofiţerii moldoveni care se pregătesc de misiuni, în calitate de observatori militari în operaţiuni sub egida ONU, se organizează o dată în doi ani, începînd cu 2007. În prezent, 11 militari ai Armatei Naţionale participă în misiunile ONU din Liberia, Sudanul de Sud şi Coasta de Fildeş.

Participarea Armatei Naţionale în operaţiuni de menţinere a păcii sub egida ONU datează cu anul 2003. De atunci, 86 de militari moldoveni au participat în misiunile desfăşurate sub conducerea organizaţiei respective.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare