English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Etapa finală a proiectului de distrugere a pesticidelor şi produselor chimice periculoase

Etapa finală a proiectului de distrugere a pesticidelor şi produselor chimice periculoaseCHIŞINĂU, 9 iulie 2013 – „Succesul proiectului de distrugere a pesticidelor şi produselor chimice de pe teritoriul RM se datorează bunei colaborări dintre Republica Moldova, Alianţa Nord-Atlantică şi statele donatoare. Împreună am reuşit să salvăm mediul de poluare şi să oferim condiţii de trai mai bune populaţiei moldoveneşti”.

Declaraţia a fost făcută de către asistentul Secretarului General NATO, Gabor Iklody, astăzi, în cadrul ceremoniei de lansare a etapei finale a Proiectului NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova, desfăşurată la depozitul de pesticide din satul Dănceni, raionul Ialoveni.

În cadrul evenimentului, Gabor Iklody a subliniat importanţa reducerii riscurilor pesticidelor asupra sănătăţii umane şi mediului. „Acest proiect, la fel ca altele, este în afara domeniului militar şi demonstrează buna colaborare existentă între Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică, pentru care siguranţa populaţiei este o prioritate”, a declarat oficialul NATO.

La rîndul său, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a apreciat sprijinul oferit ţării noastre în domeniu, salutînd demararea ultimei faze a proiectului, care prevede evacuarea şi distrugerea, peste hotarele ţării, a unei cantităţi de 1269 tone de deşeuri de pesticide, stocate în 15 depozite din centrele raionale. „Ţările partenere şi membre NATO vor sponsoriza proiectul, care este estimat la circa 2,2 milioane euro. Lansarea fazei de nimicire a pesticidelor, stocate pe întreg teritoriul ţării, reprezintă un exemplu al relaţiilor strînse non-militare de cooperare între NATO şi Republica Moldova”.

Ministrul Marinuţa a menţionat contribuţia militarilor Armatei Naţionale în colectarea, ambalarea şi transportarea de pesticide. „Aş dori să le mulţumesc celor peste 800 de militari ai Armatei Naţionale pentru participarea activă la reambalarea a circa 3245 de tone de deşeuri din peste 420 zone periculoase. La fel, Armata Naţională a contribuit cu circa 50 de unităţi de tehnică specială, antrenate în lucrările anterioare din cadrul proiectului”, a spus Vitalie Marinuţa, specificînd că, în faza finală a proiectului, care se va încheia în anul 2014, Ministerul Apărării va juca rolul de exportator al deşeurilor de pesticide.

În acelaşi timp, 1466 tone de pesticide, din cele 3245 tone reambalate, au fost evacuate şi distruse peste hotarele ţării, în cadrul unor alte proiecte implementate de Ministerul Mediului. 

Proiectul NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase de la noi din ţară este implementat în contextul Acordului încheiat între Guvern şi Organizaţia pentru Întreţinere şi Aprovizionare a Alianţei Nord-Atlantice (NAMSO) privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase în Republica Moldova, pentru anii 2013-2014, semnat la 22 iunie 2011, la Bruxelles.

Proiectul, lansat în anul 2006, este finanţat din Fondul de Încredere OTAN/PpP, iar ţările contribuabile sînt: Moldova, România, Norvegia, Irlanda, Turcia, Cehia, Luxemburg, Finlanda, Estonia, Bulgaria, Belgia.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare