English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Vitalie Marinuţa participă la Reuniunea anuală a Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est

Vitalie Marinuţa participă la Reuniunea anuală a Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-EstChişinău, 3 octombrie 2013 — Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa, participă la Reuniunea anuală a Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), care se desfăşoară în perioada 2-4 octombrie la Brdo, Republica Slovenia.

Pe agenda celei de-a VIII-a Reuniuni se regăsesc subiecte referitoare la stadiul proiectelor pentru anul 2013 și activitățile Brigăzii Multinaționale de Pace din Sud-Estul Europei. 

Evenimentul are genericul „Optimizarea cooperării în domeniul securităţii şi apărării regionale”.

În cadrul reuniunii, Vitalie Marinuţa a avut întrevederi bilaterale cu ambasadorul Republicii Italia în Republica Slovenia, E.S. Rossella Franchini Sherifis, Ministrul Apărării al Republicii Serbia, Nebojsa Rodic, şi locţiitorul secretarului apărării SUA, Evelyn Farkas. Părţile au abordat aspecte ale colaborării bilaterale şi probleme de interes comun în domeniul apărării şi securităţii, cu accent pe disponibilitatea Republicii Moldova de a contribui la menţinerea păcii şi stabilităţii în lume.

De menţionat că SEDM reprezintă o iniţiativă regională, din care fac parte Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Grecia, Italia, Muntenegru, România, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ucraina.

SEDM a fost constituită în 1996 şi are drept scop intensificarea procesului de cooperare politico-militară regională şi consolidarea stabilităţii şi securităţii în Europa de Sud — Est. Annual, la nivelul SEDM se desfăşoară cîte o reuniune a miniştrilor Apărării cu caracter decizional şi cîte o reuniune a şefilor de state majore generale, pentru consultări militare.

Moldova a fost admisă la SEDM în anul 2003 şi participă la reuniunile miniştrilor Apărării cu statut de observator.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare