English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Festivalul-concurs al cîntecului de cătănie la prima ediţie

Festivalul-concurs al cîntecului de cătănie la prima ediţieChişinău, 4 noiembrie 2013 – Сentrul de Cultură şi Istorie Militară a desfăşurat, duminică, 3 noiembrie, în premieră, Festivalul-concurs naţional ,,Cîntec de cătănie”.

La eveniment au participat 18 formaţii folclorice şi 10 interpreţi din ţară, selectaţi în cadrul etapelor zonale desfăşurate în luna septembrie-octombrie de centrele militar-teritoriale şi direcţiile de cultură raionale.

Potrivit organizatorilor, învingătorii festivalului au devenit ansamblurile folclorice "Busuioc" din Sărata Galbenă, Hânceşti, şi "Codrenii" din Căpriana, Străşeni, fiind premiaţi cu cite 2000 de lei fiecare. La categoria interpretare individuală, juriul a acordat cel mai mare punctaj Alexandrinei Mămăligă din satul Bozieni, raionul Hînceşti, şi lui Tudor Beleţchi din satul Corneşti, Ungheni. La compartimentul “dans”, pe locul I s-a clasat ansamblul “Vîntuleţ” din municipiul Bălţi.

Prezent la festivitatea de premiere, ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a declarat că, datorită acestui concurs, Centrul de Cultură şi Istorie Militară şi-a pus ca obiectiv scoaterea din anonimat a cîntecului de cătănie, iar revenirea la astfel de creaţii este necesară pentru a cultiva valorile de altădată în rîndul tinerei generaţii.

Festivalul-concurs naţional ,,Cîntec de cătănie” se va desfăşura anual şi va reuni un număr mai mare de participanţi, inclusiv meşteri populari.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare