English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Ministrul Apărării s-a întîlnit cu părinţii ostaşilor decedaţi în unităţile militare (VIDEO)

Ministrul Apărării s-a întîlnit cu părinţii ostaşilor decedaţi în unităţile militare (VIDEO)Chişinău, 13 noiembrie – Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a avut astăzi o întîlnire cu părinţii militarilor, care au decedat din diferite motive în Armata Naţională pe parcursul ultimelor ani. La întrunire a participat preşedintele Asociaţiei „Mamele Ostaşilor” , Lilia Creciun, reprezentanţi ai Procuraturii militare, altor structuri responsabile de protecţia socială a efectivului. 

„Scopul acestei întruniri nu este de a ne îndreptăţi. Decesul unui militar, ca şi pentru familia îndurerată, pentru noi tot este o tragedie irecuperabilă. Am decis să ne întâlnim cu dumneavoastră pentru a ne documenta din prima sursă cu problemele cu care vă confruntaţi şi să stabilim căile de soluţionare a acestora, indiferent din ce domeniu fac, precum şi să vă îndemnăm la o participare mai activă în activităţile noastre educaţionale a tinerilor ostaşi, pentru a exclude în viitor orice cazuri similare. Nu spun că în armată nu există probleme. Noi le cunoaştem şi lucrăm pentru lichidarea lor, dar avem nevoie, inclusiv, şi de suportul dumneavoastră”, a accentuat ministrul Marinuţa în startul discuţiei. 

Referindu-se la ultimele evenimente, organizate de unele forţe politice împotriva armatei, în ansamblu, şi conducerii instituţiei militare, în particular, Vitalie Marinuţa a specificat că scopul acestor acţiuni este unul politic, îndreptat împotriva instituţiilor statului şi destabilizării situaţiei din ţară în preajma Summitu-lui Parteneriatului estic de la Vilnus. „Scopul lor nu constă în faptul de a vă ajuta, de a fi alături de durerea pe care aţi trăit-o, dar de a obţine profit politic pe marginea tragediilor care au avut loc”, a spus Vitalie Marinuţa. 

În cadrul discuţiilor, părinţii, prezenţi la întrevedere, au adresat ministrului Apărării şi altor factori de decizie din cadrul armatei diferite întrebări legate de problemele cu care se confruntă. De exemplu, familia Uşurelu şi-a exprimat indignarea atât asupra neglijenţei medicului-legist din Bălţi la perfectarea actelor de deces a fiului, cât şi tergiversare, în opinia lor, a examinării cazului de instanţa de judecată. Reprezentantul Procuraturii militare a informat familia Copuşciu despre măsurile întreprinse la momentul producerii tragediei, precum şi despre faptul că toate rezultatele anchetei vor fi prezentate după finalizarea investigaţiilor. 

În timpul discuţiilor, atât părinţii, cât şi preşedintele Asociaţiei „Mamele Ostaşilor” , Lilia Creciun, au accentuat că, în opinia lor, majoritatea cazurilor tragice se produc din motivul că tinerii au o pregătire sub nivel pînă la încorporarea în serviciul militar obligatoriu. „Pregătirea militară obligatorie trebuie să fie în fiecare şcoală, deoarece este imposibil să-l schimbi sub toate aspectele, în special moral-psihologic, pe un copil într-un an de serviciu”, a accentua Lilia Creciun. 

Vitalie Marinuţa a adus la cunoştinţa părinţilor că Ministerul Apărării lucrează asupra unui program de educaţie militaro-patriotică a tinerii generaţii atât în instituţiile de învăţământ, cât şi în alte centre educaţionale din ţară. Concomitent, ministrul Apărării le-a prezentat părinţilor viceministrul Ana Vasilachi, care va fi persoana de contact în relaţiile lor cu instituţia militară.


 


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare