English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Militarii Armatei Naţionale pregătesc pentru evacuare pesticidele din raionul Basarabeasca

Militarii Armatei Naţionale pregătesc pentru evacuare pesticidele din raionul Basarabeasca


Chişinău, 20 noiembrie – O echipă operaţională a Armatei Naţionale a demarat lucrările de pregătire pentru scoaterea în afara ţării a deşeurilor de pesticide stocate în depozitul din localitatea Sadaclia, raionul Basarabeasca.

Potrivit şefului secţiei ecologie şi protecţia mediului din cadrul Comandamentului Logistic, locotenent-colonelul Mariana Grama, în perioada 20-30 noiembrie curent, militarii Armatei Naţionale vor desfăşura procesul de reambalare, paletare, marcare şi evacuare a circa 50 de tone de pesticide perimate.

Grama a menţionat că, la 25 noiembrie, se planifică realizarea primului export de circa 20 tone de deşeuri toxice în Polonia, cu tranzitarea teritoriului Ucrainei. Deşeurile de pesticide vor fi distruse prin ardere, la incineratorul din oraşul Dabrowa Gornicza, Polonia.

La 19 noiembrie curent, echipa operaţională a Armatei Naţionale a finalizat lucrările de evacuare a 10 tone de pesticide din raionul Taraclia, aceasta devenind prima unitate teritorial-administrativă din Republica Moldova, care a fost curăţată de substanţele chimice rămase din timpul Uniunii Sovietice.

Locotenent-colonelul Mariana Grama a specificat că evacuarea substanţelor nocive se desfăşoară în cadrul etapei finale a Proiectului NATO/Parteneriat pentru Pace privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice din Republica Moldova, demarat la 9 iulie curent. În cadrul acestui proiect, pînă în luna mai 2014, de pe teritoriul Republicii Moldova, urmează a fi evacuate şi distruse în Polonia circa 1270 tone de pesticide.

Pentru realizarea fazei finale a proiectului, prin intermediul Fondului de încredere NATO/PfP, au fost colectate circa 2,2 milioane de euro, dintre care 325 mii euro reprezintă contribuţia ţării noastre, restul banilor fiind donaţi de România — stat pilot al proiectului — Belgia, Norvegia, Irlanda, Cehia, Turcia, Bulgaria, Luxemburg şi Lituania.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare