English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Militarii moldoveni testaţi în Germania

Militarii moldoveni testaţi în GermaniaChişinău, 29 noiembrie 2013 — Participarea Armatei Naţionale la exerciţii internaţionale reprezintă posibilitatea de a aplica în practică abilităţile obţinute în procesul pregătirii de luptă, dar e şi un test la capitolul interoperabilitate, capacitate operaţională, un aspect prioritar în procesul de modernizare a instituţiei de apărare a ţării.

Declaraţia a fost făcută de şeful Marelui Stat major, comandantul Armatei Naţionale, colonelul Igor Gorgan, în cadrul ceremoniei prilejuite de detaşarea contingentului Armatei Naţionale la exerciţiul de instruire pentru echipele mobile de asistenţă militară şi de poliţie „14-01B MAT/PAT6” (Military Advisory Team (MAT) and Police Advisory Team), care se va desfăşura în perioada 2-18 decembrie curent, la baza militară din Hohenfels, Germania.

Colonelul Gorgan le-a solicitat militarilor care urmează să plece în Germania să demonstreze profesionalism de cel mai înalt grad. „Ceea ce aţi învăţat aici, pe teritoriul naţional, şi ceea ce aţi deprins, în alte trei misiuni precedente de antrenament pe poligonul din Hohenfels, vă asigură posibilitatea să îndepliniţi cu succes misiunile stabilite”, a spus comandantul Armatei Naţionale.

La rîndul său, şeful Biroului de Cooperare Militară al Ambasadei SUA în Republica Moldova, maiorul Christopher Rogers, a declarat că militarii moldoveni au participat la diferite exerciţii şi misiuni de antrenament, cum ar fi „Sea Breeze”, „Combined Endeavor”, „Rapid Trident” şi, de fiecare dată, au fost apreciaţi drept o forţă profesionistă, bine pregătită şi capabilă să îndeplinească orice misiune . „Este imperativ ca experienţa dumneavoastră să contribuie la sporirea capabilităţilor operaţionale ale Armatei Naţionale, înintînd cu eforturile de modernizare şi aspiraţiile de participare în operaţiuni de menţinere a păcii”, a spus maiorul Rogers.

Potrivit şefului contingentului moldovenesc, locotenent-colonelul Boris Macovei, Armata Naţională a detaşat, la exerciţiul desfăşurat la baza militară din Hohenfels, 80 de militari profesionişti din cadrul Batalionului 22 de Menţinere a Păcii şi Batalionului cu Destinaţie Specială „Fulger”.

Sursa citată a adăugat că militarii moldoveni vor desfăşura, în comun cu subunităţile naţiunilor partenere, operaţiuni de patrulare, escortare, deplasare, transportare şi sprijin. Scopul exerciţiului este evaluarea nivelului de pregătire a subunităţilor, pentru rotaţia trupelor, în cadrul misiunilor internaţionale.

Exerciţiul „14-01B MAT/PAT6” (Military Advisory Team (MAT) and Police Advisory Team) este organizat de Armata Statelor Unite în Europa şi include cîteva faze. Astfel, la prima etapă, militarii vor urma cursuri de instruire la mai multe specialităţi, cu accent pe aplicarea în practică a cunoştinţelor obţinute, la diferite simulatoare moderne. În etapa a doua, se va desfăşura exerciţiul combinat în teren şi stat major, în colaborare cu militari din Bulgaria, Polonia, Norvegia, SUA, Ucraina, Macedonia, Afganistan şi Albania.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare