English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Militarii Armatei Naţionale pregătesc pentru evacuare încă circa 140 tone de pesticide solide

Militarii Armatei Naţionale pregătesc pentru evacuare încă circa 140 tone de pesticide solide


Chişinău, 2 decembrie - O echipă operaţională a Armatei Naţionale a demarat lucrările de pregătire pentru scoaterea în afara ţării a circa 140 tone de pesticide solide stocate din raioanele Anenii Noi şi Ialoveni.

Potrivit locotenent-colonelului Mariana Grama, şef Secţie ecologie şi protecţia mediului din cadrul Armatei Naţionale, cele circa 140 de tone urmează a fi evacuate de pe teritoriul Republicii Moldova pînă la 21 decembrie curent. Substanţele chimice vor fi transportate în incineratorul din oraşul Dabrowa Gornicza din Polonia, pentru a fi distruse prin ardere.

Cele circa 1270 tone de pesticide solide din 20 de raioane, stocate în 16 depozite centralizate, sînt distruse în cadrul etapei finale a Proiectului NATO/Parteneriat pentru Pace privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice din Republica Moldova, demarat la 9 iulie curent.

Pentru realizarea fazei finale a Proiectului, prin intermediul Fondului de încredere NATO/PfP, au fost colectate circa 2,2 milioane de euro, dintre care 325 mii euro reprezintă contribuţia tarii noastre, restul banilor fiind donaţi de România - stat pilot al Proiectului - Belgia, Norvegia, Irlanda, Cehia, Turcia, Bulgaria, Luxemburg, Estonia, Finlanda şi Lituania.

Pînă în prezent, de pe teritoriul Republicii Moldova au fost evacuate 221 tone de substanţe nocive din raioanele Taraclia şi Basarabeasca. Pesticidele solide urmează a fi evacuate de pe teritoriul tarii pînă în luna mai 2014.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare