English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Serbia salută decizia Moldovei de a trimite trupe în Kosovo

Serbia salută decizia Moldovei de a trimite trupe în Kosovo


Chişinău, 6 decembrie 2013 - Guvernul Republicii Serbia exprimă recunoştinţă conducerii Republicii Moldova pentru decizia de a detaşa un contingent militar în misiunea KFOR din Kosovo. Declaraţia a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului sîrb al Afacerilor Externe, Snezana Jankovic, la Belgrad, în cadrul întrevederii cu ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţa.

Snezana Jankovic a specificat că prezenţa militarilor moldoveni în Kosovo este binevenită, deoarece va contribui la asigurarea securităţii populaţiei, care locuieşte în această regiune.

Poziţia respectivă a Executivului sîrb a fost susţinută şi de preşedintele Comisiei parlamentare pentru apărare şi afaceri interne, Dusan Bajadovic. În opinia deputatului, prezenţa în Kosovo a unui contingent militar dintr-o ţară ortodoxă va veni ca un suport moral pentru locuitorii din zona de responsabilitate a militarilor moldoveni.

Decizia autorităţilor moldoveneşti privind detaşarea contingentului a fost apreciată şi de Constantin Samofalov, reprezentantul opoziţiei parlamentare. „În lupta politică, fiecare partid are strategiile şi viziunile sale privind politicile de dezvoltare a ţării, dar cînd este vorba despre interesul naţional, noi avem aceleaşi viziuni şi abordări", a accentuat legislatorul.

Prezenţa trupelor moldoveneşti în misiunea KFOR a fost salutată şi de conducerea Ministerului sîrb al Apărării. Conducătorul instituţiei, Nebojsa Rodic, a specificat că internaţionalizarea şi mai mare a operaţiunii din Kosovo va avea efecte pozitive în procesul de soluţionare a crizei din regiune.

În timpul discuţiilor cu oficialii sîrbi, au fost abordate şi aspectele procesului de integrare europeană a celor două state, căile de colaborare la capitolul respectiv, precum şi în alte domenii de interes reciproc. În acest context, demnitarii sîrbi au apreciat drept un succes foarte mare semnarea de către Republica Moldova, la Vilnius, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

În timpul aflării sale în Serbia, delegaţia Ministerului Apărării, condusă de Vitalie Marinuţa, a vizitat Universitatea de Apărare, Centrul de pregătire pentru operaţiuni de menţinere a păcii, precum şi Întreprinderea de Stat „Jugoimport SDPR”, specializată în producţia echipamentelor militare.

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a efectuat o vizită oficială în Republica Serbia, în perioada 4-5 decembrie curent, la invitaţia omologului său sîrb Nebojsa Rodic. În cadrul vizitei, a fost semnat Acordul de colaborare între guvernele Moldovei şi Serbiei în domeniul militar.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare