English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Mesajul ministrului Apărării Vitalie Marinuţa cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Mesajul ministrului Apărării Vitalie Marinuţa cu ocazia sărbătorilor de iarnă


Dragi ostaşi, salariaţi civili, funcţionari publici, subofiţeri, ofiţeri, generali, cadre militare în rezervă şi retragere, stimaţi membri ai familiilor!

Sfîrşitul fiecărui an este o ocazie pentru instituţia de apărare a ţării de a face un bilanţ şi a trasa noi obiective, a căror finalitate să însemne o armată mai bună, mai dotată, încadrată cu profesionişti  de înaltă clasă.

Armata Naţională raportează: misiune îndeplinită, în faţa concetăţenilor, la acest final de 2013, chiar dacă am avut de înfruntat obstacole majore. Am pierdut camarazi, a trebuit să facem faţă unor angajament asumate, cu un buget de austeritate, dar, în acelaşi timp, am înregistrat performanţe, pentru care am muncit împreună, de la soldat pînă la general.

Cetăţenii Republicii Moldova au apreciat efortul nostru. Astfel, şi în acest an, sondajele de opinie la nivel naţional denotă că Armata Naţională este în topul instituţiilor statale, care se bucură de cea mai mare încredere în societate.

Vestea de la sfîrşit de an, pe care am aşteptat-o cu toții, a fost obţinerea, statutului de partener operaţional, prin votul Consiliului Nord-Atlantic, asta însemnînd trecerea Republicii Moldova  într-o altă categorie de parteneri, definită „Non-NATO Troops Contributing Nations„” (ţările nealiate care contribuie cu trupe). Acest statut, care înseamnă recunoaşterea competenţelor militarilor moldoveni, vine după  ani de zile de antrenamente în poligoanele de instrucţie şi înseamnă recunoaşterea profesionalismului celor care au crezut cu tărie că noi merităm şi trebuie să fim alături de partenerii noştri în teatrele de operaţii. Şi vom fi! 

Doamnelor şi domnilor!

În anul 2014, Armata Naţională va detaşa, în premieră, un contingent de militari în Misiunea KFOR, ceea ce va contribui la realizarea obiectivului strategic al Ministerului Apărării - sporirea participării Republicii Moldova la eforturile internaţionale de menţinere a păcii, prin ridicarea nivelului de participare a militarilor moldoveni în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii.

Sperăm ca anul care vine va însemna un pas important şi în reforma sectorului de apărare, astfel încît documentele strategice la care am muncit în 2013  - Codul Militar al Republici Moldova şi Strategia Militară Naţională – să fie examinate şi aprobate, iniţial de Guvern, ulterior de Parlament, pînă la finele primului trimestru al anului 2014.

Dragi camarazi!

 Aşa cum vă spun, de fiecare dată, cînd ne vedem,  sînt onorat să fac parte din aceeaşi echipă cu Dumneavoastră, pentru că reprezentaţi elita acestei ţări şi sînteţi caracterele de care Republica Moldova are nevoie. Doresc să vă mulţumesc, tuturor celor care aţi pus umărul la ridicarea prestigiului acestei instituţii, de la soldat la general, de la veteran de război până la militar în retragere sau rezervă.

Vă doresc să aveţi sărbători liniştite, oriunde v-aţi afla: în ţară sau misiuni peste hotare. Anul Nou să vă aducă multe bucurii, dragoste şi înţelegere în casele dumneavoastră!

La Mulţi Ani!


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare