English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Publicaţii  Armata Națională trebuie să fie mică, dar bine dotată

Armata Națională trebuie să fie mică, dar bine dotată



Am discutat cu Ministrul Apararii despre securizarea spatiului aerian al Republicii Moldova, modernizarea si profesionalizarea Armatei Nationale dar si despre noua cariera de blogger a ministrului.

De ce credeti ca s-a reactionat atat de ironic la proiectul despre securizarea spatiului aerian al Republicii Moldova?

Din start as vrea sa va asigur ca acest proiect nu contine nici un pericol asupra securitatii vreunei tari sau asupra bugetului tarii noastre. Proiectul vine sa reglementeze actiunile Armatei Nationale si, in mod special, a fortelor aeriene in cazul in care spatiul aerian al Republicii Moldova ar fi  incalcat.

Legea cu privire la frontiera de stat adoptata in 1994 prevede ca Armata Nationala este responsabila de paza spatiului aerian. Redactia noua a legii mentionate aprobate in decembrie 2011 reitereaza aceasta competenta. Legea cu privire la frontiera de stat este o lege cadru in majoritatea tarilor independente. Am impresia ca fortele ostile Republicii Moldova cauta o posibilitate de a denegra actiunile AIE in ajustarea cadrului legal in acest domeniu.

In prezent nu este vorba despre procurarea elicopterelor si avioanelor de lupta ci despre cadrul legislativ. Totodata, pentru a proteja spatiul aerian al tarii, avem nevoie de un sistem de aparare aeriana eficient care include nu numai radare si rachete dar si aparate de zbor care au capacitatea de interceptie. Specialistii din domeniu au spus ca avioanele MIG 29 sunt foarte costisitoare cu toate ca teritoriul ne permite sa le folosim. Exista si aparate de zbor mult mai mici si la fel de eficiente. Cifra pe care eu am anuntat-o in cadrul sedintei Parlamentului este una estimativa. Decizia apartine leguitorului.

ce a scris presa este o insinuare a opozitiei. Contractul de comercializare a armamentului a fost realizat strict in conformitate cu legea in vigoare

Cand se preconizeaza achizitionarea elicopterelor despre care se vorbeste in nota informativa?

Acest lucru depinde de bugetul alocat Ministerului Apararii. Termenul initial a fost 1 ianuarie 2015 si a reiesit din Conceptul de dezvoltare a Armatei Nationale care prevede dotarea Armatei catre anul 2014 cu marea majoritate a tehnicii necesare. Din cate se pare, termenul dat nu este realizabil, respectiv si termenul de 1 ianuarie 2015 va trebui probabil deplasat in timp. Repet insa ca totul depinde de vointa politica.

Presa de opozitie a scris ca proiectul ar avea o legatura cu scandalul legat de comercializarea armelor declansat la sfarsitul anului trecut. De ce credeti ca au facut aceasta legatura?

Sunt doua lucruri diferite, iar ceea ce a scris presa este o insinuare a opozitiei. Contractul de comercializare a armamentului a fost realizat strict in conformitate cu legea in vigoare.

Recent, presedintele PL, Mihai Ghimpu, a apreciat activitatea dvs in functia de Ministrul al Apararii drept un etalon al competentei. Pentru ce merite ati fost scos in evidenta, care sunt realizarile cu care va mandriti cel mai mult?

Eu sunt multumit ca lucrul pe care il facem este apreciat. Cred totusi ca intrebarea trebuie readresata autorului acestei aprecieri, dlui Ghimpu. Eu nu sunt in pozitia de a-mi evalua singur eforturile pe care le-am depus impreuna cu echipa ministerului.

Noi ne straduim sa schimbam imaginea Armatei si sa mentinem tehnica militara. Mai mult ca atat consider ca nivelul de incredere acordat de catre populatie vorbeste de la sine – armata este un pilon important al tarii. In cazul in care ne vor sustine si financiar atunci vom obtine  indicatori de performanta si mai inalti.

Capacitatile financiare ale Republicii Moldova nu ne permit sa mentinem o armata formata suta la suta din angajati pe contract.

Acum cativa ani, fostul presedinte Voronin a optat pentru o armata profesionista, redusa ca numar, dar constituita din militari de profesie, orientata in special pentru misiuni de pacificare. Cum vedeti dvs viitorul Armatei Nationale?

Formatiunea condusa de catre dl Voronin si insasi dl Voronin se contrazic in declaratii si actiuni. Cand erau la guvernare au adoptat Conceptul de dezvoltare al Armatei Nationale care prevedea ca pana in 2014 sa fie alocate domeniului apararii 2,5% din PIB adica cca 3 miliarde de lei anual, insa in 2010 ei deja sustineau ca Moldova in general nu are nevoie de armata.

Eu consider ca Armata Nationala trebuie sa fie mica, dar bine dotata. Cand spun mica am in vedere un efectiv de circa 6000-7000 de persoane, angajati pe contract si militari in termen. La moment, capacitatile financiare ale Republicii Moldova nu ne permit sa mentinem o armata formata suta la suta din angajati pe contract. Acum Serviciul de Graniceri a trecut 100% la contract si se transforma in politia de frontiera, dupa ei vor fi trecuti la contract trupele de carabinieri si vor prelua rolul de mentinere a ordinii publice si doar dupa aceasta vom purcede si la profesionalizarea totala a Armatei Nationale.

Salariile ofiterilor nu sunt cele mai mari in Republica Moldova, iar problema locativa pentru militari a fost mereu un subiect fierbinte. Care este situatia in prezent si ce face Ministerul pentru a-si ajuta angajatii?

In general problema locativa este una stringenta pentru structurile de stat. In Armata Nationala peste 1000 de familii de militari nu dispun de spatiu locativ. Actualmente suntem in proces de elaborare a unui program de dezvoltare a spatiului locativ de serviciu, cautam sa initiem un parteneriat public-privat care ar permite militarilor nostri accesul la o forma de ipoteca la un cost redus pe un termen cat mai mare. Pentru a incepe lucrarile de constructie a fost schimbata deja destinatia unui teren al Ministerului situat in capitala.

In calitate de cetatean al Republicii Moldova si de politician am simtit necesitatea de a ma exprima nu doar oficial ci si ca persoana fizica.

Sunteti unul din putinii demnitari care au blog. Scrieti personal? De ce ati decis sa cuceriti spatial virtual?

Am deschis un blog al meu personal chiar daca mentin si un blog al ministrului apararii. In calitate de cetatean al Republicii Moldova si de politician am simtit necesitatea de a ma exprima nu doar oficial ci si ca persoana fizica.

Imi mentin singur acest blog si probabil, din cauza programului de lucru incarcat, nu voi fi foarte activ. Consider ca blogul imi va permite sa comunic cu oamenii simpli si sper ca va fi un blog urmarit, citit si care va trezi reactii din partea cetateanului.

Ion Toma, allmoldova



 http://allmoldova.md/ro/int/interview/vitalie-marinuta-010312.html
© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare