English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Publicaţii  Vitalie Josan: "Fiecare trebuie să ştie că Drapelul Moldovei este un lucru sfânt"

Vitalie Josan: "Fiecare trebuie să ştie că Drapelul Moldovei este un lucru sfânt"Vitalie Josan s-a născut pe 25 iunie 1984, în comuna Lalova, raionul Rezina. 

După ce a absolvit şcoala generală, a fost înrolat în forţele armate pentru satisfacerea serviciului militar în termen. La demobilizare, el s-a angajat, în baza unui contract cu Ministerul Apărării şi de atunci poartă Drapelul R. Moldova la ceremoniile oficiale naţionale şi misiunile internaţionale. Demn de profesia pe care a ales-o, militarul este convins că putem cultiva dragostea faţă de simbolurile statului doar dacă vom vorbi mai mult despre ele.

„Purtarea drapelului nu este o activitate oarecare, ci un element specific şi onorabil, pentru care sunt selectaţi cei mai buni militari ai efectivului nostru”, ne-a spus cu mândrie Vitalie. S-a antrenat o jumătate de an pentru a obţine abilităţile necesare. „Pentru a purta drapelul, este necesară o pregătire fizică, morală şi psihologică, cu instrucţiuni de front. În timpul ceremoniei nu trebuie să avem emoţii, dar să efectuăm strict toate elementele planificate”, a adăugat Vitalie Josan.

Nu pune la îndoială nicio clipă faptul că drapelul este un lucru sfânt şi fiecare dintre noi trebuie să-l poarte cu cinste. „Pentru a cultiva dragostea faţă de simbolurile statului, trebuie să le explicăm generaţiilor tinere ce înseamnă acestea şi să le educăm respectul faţă de ele. Mai ales noi, militarii, suntem obligaţi moral să le ajutăm tinerilor să înţeleagă ce înseamnă dragostea de ţară, imn, drapel”. Îmi spune că cel mai mult a stat nemişcat cu drapelul în mână trei ore şi jumătate. „Se întâmplă şi situaţii în care trebuie să luăm o decizie pe cont propriu. De exemplu, am avut un caz în care, în timpul unei ceremonii, pânza drapelului, bătută de vânt, acoperea faţa unui oficial. Am fost nevoit să fac doi paşi în urmă…”. Vorbeşte cu emoţii despre călătoriile avute în afara ţării, mai ales despre cea din Bulgaria, de Ziua Armatei Bulgare, unde a defilat împreună cu orchestra militară.

Pe lângă faptul că este plutonier de companie, îşi face studiile la Facultatea de Psihopedagogie a Universităţii de Stat de Educaţie Fizică şi Sport. Spune că învăţătura pe care o acumulează la facultate îl ajută să-şi educe subalternii şi să aplice în practică noi idei de serviciu.

De curând, a devenit tătic. Fiind întrebat dacă îşi va sfătui copilul să-i urmeze calea, Vitalie a spus că, în primul rând, îi va acorda educaţia necesară, apoi îl va lăsa să decidă singur ce vrea să devină. Atunci când nu poartă drapelul, nu are lecţii la facultate şi nu petrece timpul cu băiatul său, îi place să practice sportul.

Un articol de: Nelly Gâştemulte, timpul.md


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare