English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Publicaţii  Născut pentru a fi PACIFICATOR

Născut pentru a fi PACIFICATORAr fi putut avea o carieră de economist fulminantă, dar a renunţat la cifre şi s-a dedicat disciplinei. S-a înrolat în armată, iar cu timpul de la soldat în termen a ajuns în grad de maior. Este istoria pacificatorului Ianăc Deli, care a văzut ororile războiului în Sudan, iar acum se pregăteşte pentru o nouă misiune, deja în Kosovo. El va fi comandantul celui de-al treilea contingent KFOR moldovenesc, care urmează să fie detaşat la începutul lunii viitoare.

"- Drepţi! Bună ziua!

- Să trăiţi, dom maior!".

Aşa îşi începe dimineţile la serviciu maiorul Ianăc Deli, comandantul adjunct al Batalionului 22 de menţinere a păcii. Acum are in subordine zeci de militari, dar in urma cu 12 ani era ca şi ei. A venit în armată ca soldat în termen, fără să intuiasca faptul că acest pas avea să-i devina destin.

"În momentul în care am primit citaţia pentru îndeplinirea serviciului militar în termen am decis, de ce nu?! Am zis, dă să încerc să văd ce o să iasă. Când am venit să fac serviciul militar în termen idee nu aveam ce unităţi, de unde, cum?", a spus locţiitor comandant, Batalionul 22, Ianăc Deli.

A ajuns a fie pacificator. Deşi a absolvit colegiul financiar bancar şi apoi a făcut o facultate de economie, milităria a fost mai presus. Ofiterul spune că nu a regretat niciodată că a ales cătănia şi nu o viaţă de economist.

"Milităria a fost mai aproape sufletului. Toţi aceşti ani am făcut ceea ce mi-a plăcut. Da, nu am făcut cei mai mari bani din lume sau nu am purtat cravată şi costum, însă aşa o stare de regret nu am", a măturisit locţiitor comandant, Batalionul 22, Ianăc Deli.

Milităria a devenit pentru maiorul Deli un stil de viaţă, pe care vrând-ne-vrând, l-a luat cu el acasă.

Mai multe informații le aflați în reportajul video.

Sursa Foto: prime.md


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Rețele de socializare