English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Publicaţii  Moldovenii care menţin pacea în Kosovo

Moldovenii care menţin pacea în Kosovo



Departe de casă, în Kosovo, într-o regiune înconjurată de munţi, pacea încearcă să-şi facă loc printre conflictele interetnice şi religioase.

O menţin fără ezitare militarii moldoveni, consideraţi de băştinaşi soli ai bunăvoinţei. Alături de colegii lor din alte ţări, soldaţii noştri caută explozibilele ascunse în timpul conflictului armat din anii '90, asigură securitatea localnicilor, dar şi a vestigiilor de secole, incluse în patrimoniul mondial.

Corespondentul PRIME, Veronica Pisarenco, i-a vizitat în această săptămână pentru a afla din prima sursă cum se descurcă militarii moldoveni în Kosovo.

Gheorghe Melega nu şi-a văzut fiica şi soţia deja de patru luni. Sergentul se află, împreună cu alţi 40 de militari moldoveni, într-o misiune de pacificare în Kosovo.

Ei asigură securitatea localnicilor cum ar fi făcut-o şi în cazul celor dragi. Din această cauză, zilele lor încep devreme şi se termină cu mult după asfinţitul soarelui.

"Dimineaţa facem puţină înviorare, masa, după care se odihneşte efectivul, fie îşi pregăteşte echipamentul pentru următoarea sarcină, după-masă au posibilitatea să meargă la sala de forţă, să joace un volei. Toate mesele le avem la timp", a spus comandantul contingentului RM, KFOR 3, Ianăc Deli.

Militarii moldoveni sunt dislocaţi la baza Camp Villaggio Italia. Aşa că aici s-a găsit limbă comună nu doar în comunicare, dar şi la bucătărie. Dacă unii vin cu pizza şi spagheti, ceilalţi scot artileria grea - zeama şi mămăliguţa.

"Colaborarea dintre militarii noştri italieni şi cei moldoveni este perfectă. În timpul Zilei Armatei moldoveneşti, militarii moldoveni au pregătit pentru noi mâncare tradiţională. Pot să spun că a fost foarte gustoasă. Zeamă! Foarte bună!", a spus ofiţerul de presă, Gruparea de Forţe Multinaţionale Vest, Valerio Gargiulo.

"Dacă nu se înţeleg în engleză, se înţeleg în italiană, modalitate de a se înţelege este oricum", a zis comandantul contingentului RM, KFOR 3, Ianăc Deli.

Filmările pe teritoriul bazei militare au fost restricţionate, întrucât reprezintă un punct strategic. De aceea, ne-am limitat la comodităţile soldaţilor.

Într-o regiune post război, dezbinată de conflicte interetnice şi religioase, unde în orice clipă poate izbucni un nou diferend, militarii moldoveni au misiunea de a asigura pacea în zona de Vest a Kosovo, precum şi securitatea unor vestigii istorice.

"Este o zonă post conflict, însă situaţia la momentul de faţă este calmă faţă de ceea ce era câţiva ani în urmă. Incidente majore pe durata aflării noastre aici nu au fost", a adăugat comandantul contingentului RM, KFOR 3, Ianăc Deli.

Printre priorităţile militarilor moldoveni este supravegherea mănăstirii Vîsoki Deceanî. Lăcaşul sfânt, dar şi orăşelul din apropierea lui, sunt păzite 24 de ore din 24.

Într-o ţară în care 90 la sută din populaţie este musulmană, mănăstirea Vîsoki Diceanî, din localitatea cu acelaşi nume, este o adevărată insulă a ortodoxiei. Ascunsă în sânul pădurii, fortăreaţa este protejată de jur împrejur de munţii Balcani, dar şi de militarii din KFOR, printre care şi moldoveni. Biserica a fost construită încă în secolul 14 şi face parte din patrimoniul UNESCO.

Aceasta este una dintre puţinele mănăstiri creştine din Kosovo, rămase intacte de-a lungul secolelor.

"Mai persistă unele probleme legate de teritoriile acestei mănăstiri. Nu între localnici, dar între mănăstirea Deceanîi şi autorităţile locale", a zis pacificatorul, contingentul RM, KFOR 3, Valentin Dvornic.

"Au fost câteva cazuri de tensiuni în jurul mănăstirii, însă s-au luat toate măsurile necesare de întărire a pazei şi securităţii a obiectivului respectiv", a spus comandantul contingentului RM, KFOR 3, Ianăc Deli.

Din contingentul armatei noastre fac parte 33 de infanterişti şi 7 genişti. Timp de patru luni, militarii plutonului de geniu au verificat zeci de kilometri de drum din zona muntoasă a localităţii Prizren.

"Misiunea grupei de geniu moldoveneşti este de cercetare, identificare şi neutralizare a obiectelor explozive rămase după război. Până acum , de patru luni cât ne află aici, noi nu am depistat niciun obiect exploziv, numai schije", a menționat genistul, contingentul RM, KFOR 3, Adrian Cârlig.

Geniştii spun că au plecat în misiune cu echipamentul de acasă.

"Această bază materială este adusă din ţară, este baza noastră cu care conlucrăm şi pe teritoriul RM", a completat genistul, contingentul RM, KFOR 3, Igor Filimon.

În cadrul misiunii KFOR, moldovenii isi duc misiunea cot la cot cu militari din Italia, Austria şi Slovenia.

Chiar şi într-un mediu necunoscut, total diferit de cel de acasă, într-o zonă muntoasă şi, în mare parte, ploioasă, militarii noştri nu se plâng. Moldovenii spun că s-au obişnuit cu clima, oamenii de aici şi cultura musulmanilor.

Cea mai tensionată localitate din regiune este Mitroviţa. Oraşul este cunoscut pentru podul Austerlitz, însemnând graniţa dintre cele două etnii şi două religii. La Nord se găsesc cosovarii sârbi creştini, iar la Sud - cosovarii albanezi musulmani. Curios este faptul că, pentru a trece dintr-o zonă în alta, localnicii trebuie să-şi schimbe plăcuţele de înmatriculare la automobile.

Ultima încăierare dintre cele două grupuri etnice s-a produs anul trecut. Atunci, pacificatorii KFOR au făcut uz de grenade lacrimogene pentru a-i dispersa pe localnici.

La polul opus se află capitala regiunii Kosovo, Priştina, unde cele două grupuri etnice locuiesc în pace. Oraşul nu se deosebeşte cu nimic de alte capitale europene. Aici pot fi văzute havuzuri dansatoare, hoteluri de 5 stele şi un număr mare de turişti.

Kosovo s-a format în urma destrămării Iugoslaviei, urmata de un război în anii 1996-1999. Ulterior, în 2008 şi-a declarat independenţa de Serbia, fiind recunoscută ca stat de 98 de ţări dintre cele 193 membre ale ONU. Moldova, România, dar şi Rusia, au ezitat să facă acest lucru. Ţara noastră a detaşat primul contingent de pacificatori în Kosovo pe 8 martie 2014. Operaţiunea KFOR este condusă de NATO, sub mandatul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Acesta este al treilea contingent al Armatei Naţionale detaşat în misiunea KFOR. Cei 41 de militari moldoveni se vor afla aici până în luna decembrie când vor preda ştafeta altor 41 de colegi, selectaţi în baza unui concurs riguros. Din Liposavici, Kosovo, Veronica Pisarenco, pentru Prime.

Sursa Foto: publika.md



 http://www.prime.md/rom/shows/item4/news/socialss/item26664/
© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare