English
 Romana
Ministerul Apararii
Home  Newsroom  News  Declaraţia de presă a Comandantului Armatei Naţionale privind decesul soldatului Petru Capuşciu

Declaraţia de presă a Comandantului Armatei Naţionale privind decesul soldatului Petru Capuşciu


Stimaţi reprezentanţi ai instituţiilor de presă!

După cum cunoaşteţi din comunicatul de presă difuzat ieri, 27 octombrie, de Serviciul Relaţii Publice al Ministerului Apărării, un soldat în termen al Armatei Naţionale s-a împuşcat mortal cu arma din dotare, în timpul executării serviciului de gardă, la unul dintre posturile Taberei Militare 142.

Numele soldatului decedat este Petru Capuşciu, anul naşterii 1995. Militarul era originar din satul Copciac, raionul Ceadîr-Lunga şi a fost încorporat în serviciul militar în luna iulie 2013.

Soldatul Petru Capuşciu deţinea funcţia de puşcaş, în compania Gardă a Batalionului de Gardă. La momentul incidentului, acesta executa serviciul de gardă la postul numărul 2 din Tabăra Militară 142.

În jurul orei 11:20, santinela postului din apropiere a auzit o împuşcătură, din direcţia postului 2. Acesta a declanşat alarma şi a informat superiorii. Sosiţi la faţa locului, şeful gărzii, medicul de serviciu, comandantul companiei gardă şi şeful statului major al Batalionului l-au găsit pe soldatul Petru Capuşciu în turnul de observare, cu o plagă în regiunea frontală a capului. Soldatul a fost transportat, de urgenţă, la Spitalul Clinic Militar Central, dar, cu părere de rău, medicii au constat decesul acestuia, ca urmare a unei plăgi transfixiante a craniului.

Conducerea Batalionului de Gardă a informat imediat organele abilitate despre incident. Concomitent, a fost creată o comisie specială a Armatei Naţionale care efectuează o investigaţie de serviciu privind circumstanţele incidentului. Comisia nominalizată examinează mai multe versiuni asupra cazului tragic, inclusiv suicidul.

În acelaşi timp, procuratura militară a intentat un dosar penal, în baza articolului 150, alineatul 2, Cod Penal „Determinare la sinucidere”.

Tot astăzi, în unitate, au venit reprezentanţi ai administraţiei Unităţii Teritorial-Administrative Găgăuzia, care au solicitat permisiunea de a efectua o investigaţie independentă pe acest caz.

Conform procedurii, familia ostaşului a fost informată despre deces, prin intermediul secţiei administrativ-militare din Ceadîr-Lunga.

În acest moment, nu putem afirma care a fost motivul ce a cauzat acţiunea ostaşului. Ceea ce vă pot spune este că militarul a trecut cursul iniţial de instruire a tînărului soldat, în Brigada de infanterie motorizată din Cahul. Ulterior, a participat

la şedinţe de pregătire teoretică şi practică pentru executarea serviciului de zi. Înainte de intrarea în serviciu, soldatul Capuşciu a fost instruit privind regulile de mînuire a armamentului din dotare şi respectarea măsurilor tehnicii securităţii în serviciul de gardă, fapt pentru care acesta a semnat în registrele gărzii.

Este important ca ancheta să elucideze toate circumstanţele tragediei produse. Pînă atunci însă trebuie să ne abţinem de la concluzii pripite.

Este o pierdere grea pentru familia Capuşciu şi pentru Armata Naţională. Sîntem alături de familia îndurerată.

Cu detalii vom reveni, după finalizarea anchetei.


© 2011 Ministry of Defense.
All rights reserved.

Resources

Ministry of Defense

e-mail: [email protected]

General Staff

e-mail: [email protected]

Social Media