English
 Romana
Ministerul Apararii
Home  Newsroom  News  Cimitirul Militar din sectorul Botanica al capitalei - în atenţia autorităţilor centrale

Cimitirul Militar din sectorul Botanica al capitalei - în atenţia autorităţilor centrale



Chişinău, 7 februarie — La Centrul de Cultură și Istorie Militară s-a desfășurat ședința grupului de lucru privind examinarea și soluționarea problemei Cimitirului Militar (Cimitirul Eroilor din Chișinău), al cărui teritoriu, în 2007, a fost procurat, în urma unei licitații, de către oameni de afaceri din străinătate.

Grupul de lucru a fost format la indicaţia prim-ministrului Republicii Moldova – din reprezentanţi ai ministerelor Apărării, Justiţiei, Culturii şi angajați de la Primăria municipiului Chişinău – în urma solicitării societății civile, care a cerut identificarea de soluții pentru reabilitarea cimitirului. La şedinţa de lucru au participat şi reprezentanţii întreprinderii ,,Buiucani Real Estate Holding” SRL, care reprezintă interesele proprietarilor terenului.

În cadrul ședinței, Vitalie Marinuța a menționat că este o datorie morală a statului și societății civile din Republica Moldova soluționarea problemei în cauză și restabilirea acestui monument istoric.

Reprezentanţii ,,Buiucani Real Estate Holding” SRL au punctat că terenul a fost procurat, în urma unei licitaţii publice, la care nu se specificase amplasarea unui monument istoric.

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind soluţionarea problemei și au convenit asupra unei noi întrevederi, care va avea loc după consultări suplimentare.

Fostul Cimitir al Eroilor, numit în documentele timpului şi Cimitirul Militar, Cimitirul de Onoare, amplasat în sectorul Botanica al capitalei, a fost înfiinţat în secolul al XIX-lea, iniţial cu „statutul” de cimitir al Garnizoanei Chişinău. A apărut întîi ca parcelă periferică a cimitirului civil de pe lîngă Biserica Sfînta Treime din preajma Gării Feroviare. Ulterior, a devenit necropolă pentru militarii de diferite naţionalităţi căzuţi, pe cîmpul de luptă, în cele două războaie mondiale, dar, totodată, loc de înmormîntare a celor care au decedat, în spitalele militare (lazarete), din cauza bolilor şi rănilor. Conform unor date, în acest loc, au fost înhumaţi şi prizonieri de război originari din diferite ţări, decedaţi la Chişinău, în primii ani postbelici.

Acțiunile de profanare a cimitirului au început în anul 1959, cînd pe o parte din cimitirul nivelat a fost construită Clinica Republicană de Pulmonologie și Ftiziatrie.

Cimitirul Eroilor cade sub incidenţa legislaţiei privind protejarea patrimoniului cultural, iar Republica Moldova este parte la Convenţia de la Geneva din 1949 cu privire la apărarea victimelor de război.


© 2011 Ministry of Defense.
All rights reserved.

Resources

Ministry of Defense

e-mail: [email protected]

General Staff

e-mail: [email protected]

Social Media