English
 Romana
Ministerul Apararii
Home  Newsroom  News  Cooperarea moldo-chineză pe agenda Ministrului Apărării

Cooperarea moldo-chineză pe agenda Ministrului ApărăriiChişinău, 29 iulie 2014 – Aspectele cooperării militare dintre Republica Moldova şi Republica Populară Chineză au fost discutate în cadrul unei întrevederi a ministrului Apărării, Valeriu Troenco, cu ambasadorul Chinei în ţara noastră, Tong Mingtao. La eveniment a participat şi şeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale, colonelul Igor Gorgan.

Valeriu Troenco a declarat că Republica Populară Chineză este un partener de încredere pentru Republica Moldova şi acest lucru a fost demonstrat pe parcursul anilor prin iniţierea şi derularea mai multor proiecte benefice pentru ambele părţi.

Totodată, ministrul Apărării a mulţumit Guvernului Chinei pentru suportul acordat Armatei Naţionale în instruirea personalului în instituţiile superioare de învăţămînt militar din China şi implementarea programelor de asistenţă, cu accent pe donaţiile de echipament medical, tehnică de calcul, precum şi loturi de tehnică militară. „Pregătirea a 15 ofiţeri moldoveni în şcoli militare din ţara dumneavoastră a contribuit la sporirea gradului de profesionalism al resurselor umane din Armata Naţională. Alţi şase militari urmează să beneficieze de instruire, în cel mai scurt timp, în instituţii de specialitate din China şi am încredere că, la fel ca şi predecesorii lor, vor obţine studii de calitate, pe care le vor implementa în unităţile militare”, a spus Valeriu Troenco.

La rîndul său, ambasadorul Tong Mingtao şi-a exprimat disponibilitatea pentru a asista în continuare Armata Naţională în direcţii prioritare pentru dezvoltarea sectorului de apărare al ţării noastre.

Colaborarea militară moldo-chineză se desfăşoară în baza Acordului dintre ministerele apărării ale celor două state, semnat la Beijing pe 23 iunie 2002. Pînă în prezent, Republica Populară Chineză a acordat Armatei Naţionale asistenţă nerambursabilă de peste 30 milioane de lei.

Persoană de contact:

Lt.col. Diana Grădinaru, tel: 079704708


© 2011 Ministry of Defense.
All rights reserved.

Resources

Ministry of Defense

e-mail: [email protected]

General Staff

e-mail: [email protected]

Social Media