English
 Romana
Ministerul Apararii
Home  Newsroom  News  Ministrul Apărării în Ţara Galilor

Ministrul Apărării în Ţara GalilorCHIŞINĂU, 5 septembrie 2014 – Ministrul Apărării, Valeriu Troenco, a participat joi, 4 septembrie, la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic, în cadrul căreia a fost lansată Platforma de Interoperabilitate, iniţiativă ce vizează interacţiunea eficientă dintre militarii diferitelor ţări în cadrul operaţiunilor. Evenimentul este parte a agendei Summit-ului NATO din Ţara Galilor, care se desfăşoară în perioada 4-5 septembrie curent.

La forumul respectiv, condus de adjunctul Secretarului general NATO, Alexander Vershbow, au participat miniştrii Apărării ai celor 28 de ţări aliate şi 24 de ţări partenere. Reuniunea s-a axat pe subiecte ce au vizat intensificarea interoperabilităţii intre aliaţi şi parteneri prin educaţie, instruire și exerciţii.

Potrivit ministrului Apărării, Valeriu Troenco, Platforma de Interoperabilitate va acorda o atenție sporită domeniului de educație și instruire. „Academia Militară „Alexandru cel Bun” se află, la moment, în proces de transformare a programelor de studii, iar Alianța ne susţine în acest sens prin Programul Învățământului Sporit în domeniul Apărării. Totodată, Armata Naţională beneficiază de instruire în cadrul exerciţiilor militare desfăşurate de Alianța Nord-Atlantică”, a menţionat ministrul Apărării.

Oficialul a specificat că, în cadrul Summit-ului, Republica Moldova s-a numărat printre puţinele ţări acceptate la Iniţiativa Consolidării Capacităţilor de Apărare. „Acest lucru înseamnă că Alianţa ne poate oferi asistenţă privind analizarea capacităţilor noastre curente de apărare şi identificarea domeniilor care trebuie dezvoltate. După acest studiu, va urma o asistenţă concretă şi focusată pe domenii”, a spus ministrul Apărării.

În Ţara Galilor, Valeriu Troenco a avut o serie de întrevederi cu omologii din alte state, în cadrul cărora a discutat despre intensificarea cooperării bilaterale în domeniul militar.


© 2011 Ministry of Defense.
All rights reserved.

Resources

Ministry of Defense

e-mail: [email protected]

General Staff

e-mail: [email protected]

Social Media