English
 Romana
Ministerul Apararii
Home  Newsroom  News  Instruire pentru personalul medical al Armatei Naţionale

Instruire pentru personalul medical al Armatei NaţionaleCHIŞINĂU, 11 septembrie 2014 – Personalul medical al Armatei Naţionale participă la seminarul cu genericul „Sistemul SUA în domeniul acordării asistenţei medicale la etapa prespitalicească”, care se desfăşoară în perioada 8-12 septembrie curent, la Colegiul Naţional de Medicină şi Farmacie din Chişinău.

Potrivit şefului serviciului medical al Armatei Naţionale, maiorul medic Sergiu Cîrlan, scopul cursului moderat de reprezentanţi ai serviciului medical al Gărzii Naţionale a Carolinei de Nord este implementarea elementelor din sistemul SUA în domeniul acordării asistenţei medicale de către personalul medical cu studii medii în sistemul medical al Republicii Moldova, precum şi schimbul de experienţă între personalul medical moldovenesc şi cel american.

Sursa a specificat că seminarul care reuneşte şi studenţi de la Colegiul Naţional de medicină şi farmacie, cuprinde lecţii teoretice şi practice, în cadrul cărora specialiştii moldoveni sînt familiarizaţi cu structura şi funcţionarea sistemului medical în Statele Unite ale Americii şi cu proceduri moderne de acordare a ajutorului medical pînă la internarea bolnavului în spital.

Prezentă la una dintre lecţii, șeful adjunct al misiunii diplomatice a Ambasadei SUA la Chișinău, Kara McDonald, a menţionat că workshop-ul respectiv va spori calitatea serviciilor medicale acordate de către militarii şi asistentele medicale din ţara noastră.

„Asistenţii medicali din Republica Moldova sînt instruiţi cum să acorde asistenţă medicală prespitalicească. Astfel, aceştea vor putea examina şi trata un număr sporit de pacienţi. Aceasta va permite pregătirea profesioniştilor în domeniul medical”, a spus Kara McDonald.

Maiorul Robert Long, comandant de detaşament din cadrul Gărzii Naţionale a Carolinei de Nord, a declarat că de doi ani colaborează cu medicii militari şi civili din Republica Moldova, acesta fiind cel de-al optulea atelier de lucru, pe care îl organizează la Chişinău. Long a menţionat că are o vastă experienţă în acordarea asistenţei medicale de urgenţă în cadrul operaţiunilor militare în diferite părţi ale lumii, inclusiv în Irak.

Cooperarea dintre Garda Naţională a Carolinei de Nord a SUA şi Armata Naţională a Republicii Moldova a demarat în 1996.


© 2011 Ministry of Defense.
All rights reserved.

Resources

Ministry of Defense

e-mail: [email protected]

General Staff

e-mail: [email protected]

Social Media