English
 Romana
Ministerul Apararii
Home  Newsroom  Features  INTERVIU Vitalie Marinuţa: „Misiunea de menţinere a păcii în raioanele de est ale Republicii Moldova este epuizată”

INTERVIU Vitalie Marinuţa: „Misiunea de menţinere a păcii în raioanele de est ale Republicii Moldova este epuizată”



În exclusivitate, pentru cotidianul „Adevărul”, la finalul primei zile a vizitei întreprinse la Bucureşti, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa, mi-a acordat un interviu în care s-a dovedit a fi un interlocutor franc, un conaţional cu sufletul cald, un lider cumpănit şi vizionar al organismului militar de peste Prut, ce vrea, pentru camarazii săi, egalitatea de şanse a militarilor din Uniunea Europeană.

- Domnule ministru Vitalie Marinuţa vă aflaţi în România, iar pe agenda dumneavoastră sunt o serie de întâlniri, unele în curs de desfăşurare, altele s-au încheiat. Care este speranţa pe care o aveţi pe timpul prezenţei dumneavoastră în capitala României?

- În primul rând vreau să vă mulţumesc pentru posibilitatea de a mă adresa cititorilor ziarului „Adevărul”, celor care sunt interesaţi de ceea ce se desfăşoară în Republica Moldova.

Şi vreau să spun că pentru mine este foarte important ca relaţia moldo-română să fie în progres, în special în domeniul de care sunt responsabil acum, astfel încât cooperarea militară să aibă o dezvoltare dinamică. 

De aceea sunt azi aici – după trei ani de la ultima mea vizită oficială la Bucureşti -, la invitaţia domnului ministru Mircea Duşa, pentru a discuta aspectele cooperării.

Speranţa mea este ca noi să aprofundăm această cooperare deja bună şi mai mult, în interesul ambelor state, astfel încât să avem de beneficiat atât militarii Armatei Republicii Moldova, cât şi militarii Armatei României.

Pentru noi, cei din Republica Moldova este în mod special importantă această vizită, asta reieşind din doleanţele noastre de a avea un răspuns pozitiv, la Vilnius, atunci când avem speranţa să parafăm toate documentele necesare pentru a fi cu un pas mai aproape de membership-ul european, de familia europeană, unde sunt şi fraţii noştri români.

În special ne vom axa mâine (nota bene: azi, 20.09.2013) în discuţiile cu domnul ministru Duşa, pe subiectul învăţământului militar şi cooperarea în acest domeniu, propunându-mi ca scop, ca experienţa foarte vastă a armatei române să fie şi în continuare, la un nivel şi mai înalt, preluată de către Armata Naţională a Republicii Moldova.

Şi vreau să mulţumesc României şi Statelor Unite ale Americii, care sunt doi parteneri strategici ce ne ajută să mergem înainte în domeniul militar, în special pe linia educaţiei militare. Le suntem recunoscători atât eu, cât şi membrii armatei naţionale.

Le suntem recunoscători atât eu, cât şi membrii armatei naţionale.

usa

- În program aţi avut prevăzute şi întâlniri cu cei trimişi să studieze la Universitatea Naţională de Apărare, la Academia Tehnică Militară. Care au fost concluziile iniţiale?

- Din orice întâlnire, din orice discuţie trebuie să avem lecţii însuşite şi planuri de viitor. De aceea am conştientizat, în fapt, că noi trebuie să facem o selecţie şi mai bună a celor pe care îi detaşăm la învăţătură, în aceste instituţii importante, de învăţământ din România, care sunt de talie mondială, putem spune, cu un renume elocvent, în mediul academic şi în cel militar, unde se face într-adevăr carte.

Şi exigenţele faţă de studenţii trimişi de noi trebuie să fie la fel ca acelea pentru colegii lor din România, sau din alte ţări care studiază acolo.

Cu toate că avem unele discrepanţe între sistemele noastre de învăţământ, trebuie să facem tot posibilul ca să trimitem pe cei mai buni, care să reuşească.

La momentul actual, dacă este să vorbim de Academia Tehnică Militară avem 13 studenţi care învaţă acolo, după o perioadă de întrerupere de mulţi ani.

Iar la Universitatea Naţională de Apărare, avem cursanţi care îşi fac studiile la nivel înalt.

Acum, 57 de militari care se află în conducerea de vârf, a Armatei Naţionale a Republicii Moldova au absolvit Universitatea Naţională de Apărare din Bucureşti, Colegiul Naţional de Apărare.

Şi sper foarte mult ca această practică a cooperării bilaterale să continue.

Inclusiv să preluăm unele cursuri - care sunt deja tradiţionale aici, în România -, în Republica Moldova.

Eu personal voi face tot posibilul ca să se întâmple aşa şi avem cu ce.

Avem deja oameni pregătiţi bine.

Am discutat pe domeniul ajutorului din partea celor două instituţii militare de învăţământ româneşti importante.

Şi rămâne să purcedem la muncă!

timofti


Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, împreună cu ministrul apărării, Vitalie Marinuţa, la ceremonia absolvirii, de către o nouă promoţie, a Academiei Militare "Alexandru cel Bun."

- În acelaşi timp aveţi la Chişinău o academie militară proprie. Cu o frumoasă evoluţie. Şi din câte am văzut, cu repere de viitor interesante. Ne puteţi da câteva detalii privind viitorul academiei militare de la Chişinău?

- Din conceptul de dezvoltare a Armatei Naţionale, dar şi din punctul meu de vedere, Academia "Alexandru cel Bun" are o perspectivă optimistă.

Din aceste considerente, comandantul academiei este azi în delegaţie cu noi, pentru a se familiariza, pe loc, cu cursurile care ar putea fi oferite, pentru a discuta cu conducătorii instituţiilor de învăţâmânt militar, deja menţionate, din România, mai ales că şi este absolvent al mai multor cursuri în România.

Am discutat şi rămâne să implementăm deja, unele programe de schimb de profesori.

Vom ajunge poate şi la un schimb de studenţi militari.

În aşa fel încât această relaţie bună să fie, în viitorul apropiat, una şi mai bună, care să aducă beneficii şi mai mari, în special Armatei Naţionale a Republicii Moldova, ce este în proces de asimilare a acelei experienţe pe care o are Armata României, în domeniul educaţiei, în cel ştiinţific, şi în acela al inovaţiilor.

Astfel încât nouă să ne fie – am să fiu aici un pic egoist – nouă să ne fie mai uşor de a merge înainte.

Să nu facem acele greşeli, care sunt convins că le-a avut instituţia militară română, în procesul de dezvoltare.

TIRASPOL

- Premierul Iurie Leancă urmează să meargă la Tiraspol. Ce speranţe aveţi în legătură cu acest demers?

- Vreau să spun că poziţia guvernului Republicii Moldova şi a mea personală este că aşa numita MISIUNE DE MENŢINERE A PĂCII, ÎN RAIOANELE DE EST ALE REPUBLICII MOLDOVA ŞI ÎN ZONA RÂULUI NISTRU este epuizată, dacă a fost necesară vreodată.

La momentul actual noi trebuie să ne concentrăm eforturile – noi însemnând Republica Moldova, cât şi partenerii incluşi în formatul 5+2, dar şi alţi parteneri care nu sunt în formatul dat, dar care au un interes în a ne ajuta în soluţionarea conflictului – ca această aşa-zisă misiune de pacificare să îşi schimbe formatul într-una civilă, cu mandat internaţional.

Fiind născut pe malul Nistrului, în această zonă de securitate, petrecându-mi copilăria acolo, după aceasta fiind implicat şi în acţiunile din 1992, având responsabilitatea să comand una din companiile care au acţionat în zona de securitate, consider că de mult noi am epuizat acest conflict, în special la nivelul cetăţeanului, unde personal consider că nu mai este nicio fricţiune.

Rămâne ca politicul să decidă. Şi poate că unii binevoitori, dintr-o parte sau din alta, să îşi mai revadă poziţiile lor faţă de Republica Moldova.

În contextul dat vreau să menţionez încă o dată poziţia guvernului Republicii Moldova.

Misiunea dată trebuie să fie una civilă, cu un comandament internaţional, iar noi militarii să mergem pe la casele noastre.

nato

Premierul Iurie Leancă, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen şi ministrul apărării, al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa

- Ce ar mai fi de făcut din tot ceea ce aţi dorit pentru modernizarea Armatei Naţionale a Republicii Moldova?

- Sunt încă foarte multe lucruri de făcut, deoarece noi cunoaştem că orice reformă pusă pe hârtie, dacă nu este susţinută cu bani, dacă nu are o susţinere financiară, atunci rămâne doar o reformă planificată, o dorinţă.

Până la ora actuală, bugetul armatei naţionale nu ne permite să îndeplinim multe din lucrurile pe care le-am planificat.

De aceea sper să am timpul, resursele şi să existe voinţa politică de a implementa acele reforme care ne-ar da posibilitatea ca Armata Naţională a Republicii Moldova să fie una profesionistă, care merge în susţinerea cursului nostru european, şi pe care conducerea de vârf a Republicii Moldova să o folosească în special ca un instrument al politicii externe, adică să participăm la operaţiuni de menţinere a păcii, să arătăm că Republica Moldova este şi promotor al păcii şi securităţii în regiune, nu numai consumator, cum este cazul în raioanele de est ale Republicii Moldova.

Rămâne foarte mult să mai lucrăm în domeniul de ameliorare a pachetului social al militarilor, fiindcă pentru mine este esenţial ca militarul să se gândească la serviciul său.

Conştientizând faptul că acasă este totul foarte bine, totul este asigurat. Şi în final să lucrăm şi mai mult ca bugetul armatei să fie unul care ne-ar permite să dezvoltăm capabilităţile necesare, pentru a implementa misiunile ce sunt puse în faţa noastră. Prin Constituţia Republicii Moldova şi legile adoptate.

la datorie

- Ce ar mai trebui să ştie românul de rând, despre Armata Naţională a Republicii Moldova, cea de azi şi aceea de mâine?

- Că suntem la datorie.

- Şi aşa cum aţi afirmat într-un interviu, pe care mi l-aţi acordat în urmă cu ceva timp, suntem de acelaşi neam…

- Despre aceasta nici nu se discută! Şi eu, de obicei mă strădui să nu mă repet. Cuvântul ofiţerului, cuvântul generalului este un cuvânt ferm. Noi suntem acelaşi neam şi mergem înainte spre acelaşi scop.

- Am onoarea să vă salut domnule ministru şi să vă mulţumesc frumos pentru acest interviu.

NOTA BENE:

La interviu au asistat colonelul în rezervă Valeriu Rusu, consilierul ministrului apărării şi mezinul meu Remus, un sportiv tenace, ca şi intervievatul. Cu acest prilej au fost discutate şi detalii ale vizitei pe care o delegaţie a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, condusă de Doru Dinu Glăvan, o va face luna viitoare, la Chişinău, poposind şi în redacţia publicaţiei OASTEA MOLDOVEI, înfiinţată de comandorul, acum în rezervă, Dumitru Amariei. Un talentat jurnalist militar, ce ne va însoţi acolo, unde va fi primit cu bucurie frăţească. Era aproape de miezul nopţii, când ne-am despărţit de ministrul apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa. Un român bun de pus la inimă.



 http://adevarul.ro/moldova/politica/vitalie-marinuta-1_523b8659c7b855ff56a2712c/index.html
© 2011 Ministry of Defense.
All rights reserved.

Resources

Ministry of Defense

e-mail: [email protected]

General Staff

e-mail: [email protected]

Social Media