English
 Romana
Ministerul Apararii
Home  Newsroom  Features  40 de militari moldoveni vor pleca într-o nouă misiune în Kosovo

40 de militari moldoveni vor pleca într-o nouă misiune în Kosovo



„Aşa ni-i profesia, trebuie să riscăm, fără a risca nu mergem înainte”.

Militarii moldoveni pregătiţi pentru misiunea de pacificare din Kosovo

La începutul lunii septembrie, 40 de militari ai Armatei Naţionale a Republicii Moldova vor pleca într-o nouă misiune internaţională de menţinere a păcii din Kosovo. Militarii moldovenii vor petrece în Kosovo, regiune disputată din Balcani jumătate de an. Astăzi grupul de soldaţi a fost inspectat de reprezentanţi ai Armatei Naţionale şi a primit încurajările ministrului apărării, Valeriu Troenco.

Militarii moldoveni au spus fără ezitare că sunt pregătiţi să-şi ia zborul spre Kosovo. Unii dintre ei au deja experienţa aplicaţiilor internaţionale, alţii sunt la prima încercare, dar nu-si trădează cu nimic emoţiile. Soldaţii au convingerea că pregătirea bună şi exerciţiile practice în care au făcut diferite simulări, îi va ajuta să depăşească orice pericol.

Stau de vorbă cu Igor Leviţci care este comandantul grupei de genişti. El spune că soldaţii îşi cunosc bine misiunea, ei vor cerceta terenurile cu obiecte explozibile rămase după conflictul din 1998:

„Aşa ni-i profesia, trebuie să riscăm, fără a risca nu mergem înainte. Pe parcursul pregătirii au fost şi unele şedinţe chiar de psihologie, în domeniul pregătirii psihice a întregului personal. Într-adevăr pentru a micşora riscul este nevoi de o pregătire foarte bună, ceea ce practic, contingentul a avut parte de aşa o pregătire, începând din luna aprilie, totodată şi la poligonul de instrucţie din Bălţi.”

Pentru antrenarea în misiunea kosovară au fost depuse peste 90 de dosare. Sergentul major Eduard Barbaroşspune că de trei ani s-a pregătit pas cu pas pentru o asemenea misiune:

„În armata naţională am participat la un şir de aplicaţii naţionale şi internaţionale în urma cărora am fost introdus pentru a participa în această misiune.”

Europa Liberă: Aţi fost selectat, de ce are nevoie un militar pentru a-şi asuma această misiune?

„Da. În primul rând cred că are nevoie de pregătire profesională, răbdare şi tărie de caracter. Ne pregătim pentru această misiune deja de aproximativ un an şi jumătate. Cunoaştem care este situaţia la moment în această zonă , cunoaştem cum este poporul din Kosovo, adică practic la 90 de procente cunoaştem tot ce se petrece în teritoriul dat.”

În luna martie a acestui an alţi 40 de militari au plecat în Kosovo, soldaţii având aceeaşi sarcină, de pază a obiectelor militare, patrulare şi deminare. Militarii spun că în timpul pregătirii nu doar ei dar şi membrii familiei au învăţat să îşi stăpânească emoţiile.

Ministrul apărării, Valeriu Troenco, a anunţat astăzi că pentru cea de-a doua misiune în Kosovo au crescut atât cerinţele faţă de militari cât şi nivelul de instruire:

„În primul mandat s-au iertat poate şi unele greşeli deoarece a fost prima participare. La al doilea mandat cerinţele vor trece la o scară şi la alta altitudine, de aceea noi avem emoţii şi am intensificat pregătirea ca colegii noştri să aibă un nivel corespunzător al pregătirii, ca să se manifeste mai bine decât primul contingent.”

Republica Moldova participă la misiuni de pacificate din anul 2003, iar de atunci peste 90 de militari au făcut parte din misiunile Organizaţiei Naţiunilor Unite. Investiţia în echipamentul şi pregătirea soldaţilor pentru aplicaţii este apreciată de militari drept o contribuţie unică la dezvoltarea forţelor armate ale Republicii Moldova. Militarii moldoveni au ajuns şi la operaţiunile post-conflict din Irak, în perioada 2003-2008, precum şi în Coasta de Fildeş, Liberia, Georgia şi Sudan.

 

Sursa: http://www.europalibera.org/


© 2011 Ministry of Defense.
All rights reserved.

Resources

Ministry of Defense

e-mail: [email protected]

General Staff

e-mail: [email protected]

Social Media