English
 Romana
Ministerul Apararii
Home  Newsroom  Features  Armata este oglinda societăţii

Armata este oglinda societăţii



Gen. Vitalie Marinuță: „am spus nu odată că NATO în momentul actual este unica organizaţie de securitate în spaţiul euro-atlantic”.

Europa Liberă: Conform sondajelor de opinie publică, armata rămâne creditată în continuare cu multă încredere de către cetăţenii Republicii Moldova. Şi asta doar că s-ar teme ca nu cumva, Doamne fereşte, să izbucnească un conflict armat? Sau pun miză că armata poate veni în ajutor în oricare situaţie critică? Cum vă explicaţi?

Un interviu cu Vitalie Marinuță


Ascultă fişier audio (mp3, 12.6 Mb)

Generalul Vitalie Marinuță, ministrul apărării

​​Vitalie Marinuţă: „Armata Naţională permanent a fost în topul încrederii şi nu doar de aceea că cetăţeanul nostru se teme de un conflict armat. Armata a demonstrat pe parcursul anilor că ea este mai mult o armată pentru pace, este o armată care vine prima în ajutorul cetăţeanului atunci când el este la nevoie.

Este un procentaj puţin mai mic decât a fost în sondajul trecut, dar eu îl explic printr-o campanie de denigrare a armatei, legată şi de comercializarea armamentului, legată şi de unele probleme. Şi vreau să dau şi exemple: iată, recent un militar a avut abuz sexual faţă de un copil, un minor. Numai anul acesta 100 de copii, după statistica pe care am auzit-o au fost abuzaţi sexual, unul este militar. Militarul acela de unde a venit? El are patru luni în armată, dintre care două luni sub procesul educaţional al nostru, două luni în spital. Şi a făcut aceasta acasă, mama copilului ştia. Este o latură morală, la care noi trebuie să ne gândim foarte mult.”

Europa Liberă: Domnule general, şi totuşi acest caz şi-a lăsat amprenta asupra imaginii Armatei Naţionale. Ceva mai devreme am mai avut şi alte cazuri că uite, în Armata Naţională au loc cazuri când se omoară un militar pe altul. E o pată.

Vitalie Marinuţă:
„Nu este din cauza că noi nu instructăm îndeajuns efectivul. Nu e din cauza că nu e un control riguros, este doar imprudenţa. Armata este oglinda societăţii. În armată incorporăm la serviciul în termentinerii nu de cea mai bună calitate.

Majoritatea tinerilor, care au şi sănătatea bună, şi mintea lucidă se duc la studii, pleacă peste hotare...


Majoritatea tinerilor, care au şi sănătatea bună, şi mintea lucidă se duc la studii, pleacă peste hotare şi noi avem ce avem. Acele câteva cazuri care au avut loc în Armata Naţională, acele cazuri de deces sunt foarte regretabile, dar au fost iarăşi din imprudenţa acestor tineri. Cum poţi să fii de-acum, încă o lună să mai ai până să mergi acasă, să-ţi închei serviciul militar şi să mergi la post să spui că atunci când santinela te preîntâmpină că nu ai dreptul, să cunoşti că nu ai dreptul să intri, şi să-l întrebi: da ce, ai să mă împuşti? Da acela spune: da, am să te împuşc. Şi l-a împuşcat. Sau în primul caz, când stăteau ca să intre în gardă şi a cuplat arma singur şi altul a dat drumul la un stilou.

Sunt cazuri din acestea, cu părere de rău. Am întreprins o mulţime de măsuri, inclusiv am introdus funcţia de sociolog-psiholog. Se testează tinerii înainte de incorporare, se testează tinerii la incorporare, se lucrează foarte mult ca ei într-adevăr să se dezvolte. Cu regret, avem tineri, eu o spun aşa cum este, ei nu ştiu cum să meargă la un wc normal, fiindcă îl au numai în curte şi noi lucrăm în domeniul dat.

Îmi pare foarte bine că până la urmă timp de un an de zile practic le schimbăm mentalitatea. Am foarte multe solicitări de la părinţi, că mă telefonează: domnule ministru, luaţi-mi copilul meu la armată, e cursul doi la universitate, nu mai ştiu ce să fac cu el. Nu dă sesiunea, numai armata poate să-l educe. Dar avem ceea ce are şi societatea. Acele relaţii neregulamentare câteodată. În colectivul de bărbaţi sunt diferite caractere, sunt diferite abordări ale vieţii. Şi problema în cauză va fi şi mai acută.”

Europa Liberă: De ce această îngrijorare?

Vitalie Marinuţă:
„Vă spun de ce: începem a înrola în serviciul militar copiii născuţi în ʼ92-93-94.”

Europa Liberă: Perioadă care coincide cu exodul părinţilor lor?

Vitalie Marinuţă:
„Corect. Coincide cu exodul părinţilor, fără control din partea părinţilor. Ei au crescut individualişti. Venind în colectiv militar, unde sunt reguli, unde trebuie să pui umărul, succesul depinde nu numai de tine. Ei au problema de acomodare.”

Europa Liberă: Deci e un contingent un pic mai greoi.

Vitalie Marinuţă:
„Într-adevăr mai greoi, disfuncţii de acomodare. Asta e problema majoră nu numai în Armata Naţională, dar şi la carabineri, şi la grăniceri. Sper foarte mult să mă greşesc, dar avem foarte mult de lucrat şi va fi şi mia greu.”

Europa Liberă: Pe lângă toate aceste eforturi, pe care le depuneţi ca să creşteţi adevăraţi tineri, care să slujească patriei, vă trebuie şi bani. Suntem în perioada când urmează să fie aprobat bugetul de stat pentru anul viitor. Politicienii sunt cam zgârciţi, când vine vorba de Armata Naţională şi nu alocă, aşa cum se alocă în alte ţări din Produsul Intern Brut al statului pentru întreţinerea armatei naţionale. Câţi bani aţi reuşit să obţineţi, veţi reuşi să obţineţi? Ce buget veţi avea?

Vitalie Marinuţă:
„Cu toţii ştim că avem un buget social orientat. Dar totodată să nu uităm vă dacă nu-ţi hrăneşti armata ta, ai toate şansele ca într-un moment oarecare s-o hrăneşti pe a altora. Ar trebui să avem şi un plan de mărire a cheltuielilor pentru apărare, fiindcă dacă luăm şi studiem procesele acum care sunt acum în regiune, cât şi în lume, vedem că la apărare tot mai mult se alocă, în special în ţările neutre.

Cu toate că la noi se vorbeşte, când ajungem la neutralitate numai despre faptul că nu trebuie să avem trupe militare străine pe teritoriul, dar nu se vorbeşte că şi alocările în domeniul apărării trebuie să fie cu mult mai mari. Bugetele ultimului deceniu acoperă doar 25% din necesităţile Armatei, dacă e să vorbim şi despre dezvoltare. Dacă vorbim de menţinere – atunci 50%. Dar dacă vorbim de supravieţuire - cât de cât acoperă. Armata Naţională în ultimii 10 ani supravieţuieşte doar, fără să aibă un curs normal de dezvoltare.”

Europa Liberă: Dar care ar fi comparativ cu altă ţară. O ţară baltică cât alocă?

Vitalie Marinuţă:
„Ministrul Apărării estonian mi-a spus că ei au în jurul la 300 milioane de euro, noi având în jurul la 20 de milioane de dolari.”

Europa Liberă: Poate că din acest motiv că există această insuficienţă de mijloace financiare, încercaţi să acoperiţi prin vânzarea de armament. Ce mai are de vândut astăzi Armata Naţională din dotare? Şi cum se fac aceste tranzacţii? Cazul de ultimă oră iarăşi într-un fel a lăsat amprenta asupra imaginii Armatei cu această tranzacţie.

Vitalie Marinuţă:
„La noi în ţară orice schimbare în bine este tratată ca un lucru împotriva societăţii, un lucru împotriva statului. Fiecare se gândeşte – dar cât a pus el în buzunar din tranzacţia dată? Fiindcă aşa a fost educată la noi societatea. Nu se gândeşte ce beneficiu avem noi.

La noi în ţară orice schimbare în bine este tratată ca un lucru împotriva societăţii ...
 
Tranzacţia în cauză a fost doar cu armament, muniţii, tehnică militară care este scoasă din dotarea Armatei Naţionale încă din 2001 printr-o hotărâre de Parlament. Trebuiau încă atunci comercializate, fiindcă era un preţ cu mult mai bun. Chiar dacă e să vorbim despre avioanele MIG-29, care la moment stau şi ruginesc pe aeroportul Mărculeşti. Dacă erau comercializate în 1999-2000 am fi putut să luăm o sumă cu mult mai mare, se vorbeşte de milioane de dolari pentru un avion atunci. Acum ele au fost scoase la patru licitaţii cu strigare cu preţul de un milion fiecare şi nimeni nici nu s-a prezentat. Cred că o să luăm sub un milion, cu mult sub un milion, dacă va mai dori cineva să le comercializeze. Fiindcă după abordarea nestatală faţă de tranzacţia pe care am avut-o Ministerul Apărării la moment, eu personal nu cred că voi mai autoriza vreo tranzacţie cu armament militar. Şi asta este în detrimentul statului Republica Moldova.”

Europa Liberă: Aţi limpezit apele la acest capitol? Pentru că am înţeles că e de vină firma , care nu avea licenţă corespunzătoare.

​​

Vitalie Marinuţă: „Nu este corect. Firma din Letonia avea licenţă, toate procedurile au fost exact, în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova şi în conformitate cu cerinţele internaţionale.

Tranzacţii de genul acesta au fost şi în 2003, când comuniştii erau la putere, au fost şi în 2008, când comuniştii erau la putere. Dumneavoastră personal aţi auzit ceva despre ele? Nu. Fiindcă atunci se făcea totul închis. Noi am făcut procedura exact aşa cum este descris în Regulamentul cu privire la comercializarea armamentului din dotarea forţelor armate.”

Europa Liberă: Dar unde trebuia să ajungă acel armament?

Vitalie Marinuţă:
„O parte a ajuns în Armenia. Noi am stopat îndeplinirea contractului, îl reziliem pentru cealaltă parte. Al doilea contract nu este o ţară care este sub interdicţia Naţiunilor Unite, este o ţară europeană la care noi am mai comercializat. Şi eu sunt om cinstit, om onest, care îmi respect întotdeauna obligaţiunile contractuale. În conformitate cu contractul dat, este taina contractului comercial. Este o tranzacţie perfect legală, în conformitate cu legislaţia noastră.”

Europa Liberă: Domnule ministru, şi totuşi insist să ne spuneţi: mai are mult de vândut Armata Naţională?

Vitalie Marinuţă:
„Pe viitor ne vom strădui să nimicim, nu să aducem bani în Republica Moldova, dar să luăm de la buget şi să nimicim aceste muniţii, care au mai rămas. Acele maşini, care am fi putut să le vindem la un preţ cu mult mai mare, eu voi pleda pentru ca ele să fie dezasamblate, ceea ce înseamnă tăiate şi duse la uzina metalurgică de la Râbniţa, nici nu cu lei, dar cu bănuţi.

Fiindcă aşa este politica statului şi nu avem noi verticalitatea ca interesul statului să fie mai presus de orice ambiţie, sau orice insinuări, sau strigăte ale unor politicieni. Am avut întâlnire cu OSCE în Moldova. Am discutat posibilitatea atragerii unei investiţii anume în domeniul nimicirii muniţiilor cu termenul depăşit.”

Noi nu avem verticalitatea ca interesul statului să fie mai presus de orice ambiţie, sau strigăte ale unor politicieni. ...


Europa Liberă: Domnule Marinuţă, ceva mai devreme aţi amintit că şi neutralitatea costă foarte mult. De ce nu se fac aceste costuri ca să le cunoască şi lumea? Cât costă neutralitatea? Cât ar costa o eventuală aderare la NATO?

Vitalie Marinuţă:
„Aceste costuri pot să fie numai după ce este voinţa politică pentru o acţiune sau alta. La momentul actual noi suntem o ţară neutră şi trebuie să ne respectăm neutralitatea noastră şi trebuie să ne dezvoltăm în conformitate cu această prevedere a Constituţiei. Într-adevăr neutralitatea costă.”

Europa Liberă: De ce clasa politică ezită să spună adevărul până la urmă despre ce este NATO astăzi?

Vitalie Marinuţă:
„Întrebaţi clasa politică. Eu permanent am vorbit şi am spus nu odată despre NATO că la momentul actual este unica organizaţie de securitate în spaţiul euro-atlantic, care poate să facă ceva. Nu trebuie să ne uităm la ea ca la ursul acela sovietic, care era, sau sperietoare. Noi nu trebuie să uităm despre programul de distrugere a combustibilului melanj, care a fost îndeplinit cu ajutorul NATO. Nu trebuie să uităm despre proiectul de stocare şi nimicire a pesticidelor, care îl promovăm împreună cu NATO. Una din problemele de bază este depozitele cu pesticide. Avem un acord de cooperare iscălit, este în Parlament şi eu foarte mult sper să fie ratificat, ca ţara pilot România să se poată să se includă mai activ în acumularea resurselor financiare pentru ultima fază de nimicire a pesticidelor date.

Nimeni nu ne împinge în NATO, nimeni nu ne trage cu de-a sila în NATO. Noi suntem acei care trebuie să ştim – dorim sau nu dorim. Dar la moment noi avem Planul individual de parteneriat Moldova-NATO, aprobat încă în 2006, rectificat pe urmă în 2010. Trebuie să facem ceea ce ne este convenabil nouă.”

Europa Liberă: Acest Plan individual de acţiuni Republica Moldova-NATO a fost semnat pe timpul guvernării comuniste. Când comuniştii au trecut în opoziţie, oricum speculează că NATO rămâne sperietoare, Moldova nu are nevoie de NATO.

Vitalie Marinuţă:
„Dacă noi continuam ceea ce e bun, acum pentru ei este rău. Marinuţă a fost modelat, s-a făcut ca să pledeze pentru o cooperare cu NATO practic în timpul regimului comunist. În 2006 am fost numit la funcţia de şef Secţie relaţii internaţionale şi integrare euro-atlantică. Ce înseamnă integrare euro-atlantică? Este integrarea în NATO. Adică comuniştii în anul 2006 au făcut în cadrul Ministerului Apărării o secţie de integrare în NATO. Noi acum nu avem aşa secţie în Ministerul Apărării. Şi atunci era ok. M-au pus pe mine în fruntea secţiei date ca eu să contribui la integrarea Moldovei în NATO. Şi acum când eu vorbesc despre necesitatea nu integrării, dar cooperării – cer demisia mea pentru aceasta. Hai să fim realişti, domnilor.”

Europa Liberă: Domnule Marinuţă, şi totuşi mai mulţi experţi sugerează că mai toate ţările care au ajuns în marea familie a Uniunii Europene, au intrat mai întâi în NATO.

Vitalie Marinuţă:
„Am putea să avem şi o altă cale, fiindcă aşa este situaţia în Republica Moldova. La momentul actual societatea noastră nu este gata pentru a accepta nu că integrarea, dar şi cooperarea cu NATO la un nivel mult mai avansat. Dacă e să ne uităm la Rusia, Rusia cooperează cu NATO de zeci de ori mai avansat decât noi. Trebuie de uitat numai la cartierul general NATO, câţi generali ruşi sunt permanent acolo. Noi avem o persoană, care nici nu este la NATO, dar este în Statul major de planificare a unor acţiuni.”

Europa Liberă: Bine, dar tocmai Rusia arată cu degetul Moldovei că, Doamne fereşte, numai nu trebuie să priviţi către NATO.

Vitalie Marinuţă:
„Noi ar trebui mai puţin să ne uităm în dreapta-în stânga. Când vom fi convinşi în ceea ce ne dorim, şi în special clasa politică, într-adevăr şi vom fi gata să primim decizii responsabile, care vor îmbunătăţi şi viaţa şi aspectul pe plan internaţional al Republicii Moldova, şi să ne asumăm şi răspunderea pentru aceste decizii, atunci cred că vom merge. Este voinţa politică – sunt rezultate, nu este voinţa politică – nu sunt rezultate.”

Este voinţa politică – sunt rezultate, nu este voinţa politică – nu sunt rezultate....


Europa Liberă: Dar politicienii ezită să vorbească despre nevoia acestei euro-integrări pe motiv doar că există conflictul transnistrean?

Vitalie Marinuţă:
„Clar lucru că îşi are amprenta această criză nesoluţionată în procesul de cooperare cu NATO. Dar mai mult este incertitudinea politică.”

Sursa: europalibera.org

 


© 2011 Ministry of Defense.
All rights reserved.

Resources

Ministry of Defense

e-mail: [email protected]

General Staff

e-mail: [email protected]

Social Media